Dieta dla urody dr N. Perricone

3 maja 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Autorem tej diety jest amerykański dermatolog, guru hollywoodzkich gwiazd dr Niccolas Perricone z Uniwersytetu Michigan. Jest to dieta nie tylko odchudzająca ale bardzo korzystnie wpływająca na stan urody.

mmmmm

Jednym słowem dzięki tej kuracji możemy zgubić zbędne kilogramy oraz wypięknieć i odmłodnieć.
Tej skutecznej kuracji z pozytywnym skutkiem uległa gwiazda telewizyjna Jolanta Pieńkowska, która chwali sobie taki sposób odżywiania. W ciągu  miesiąca stosowania diety dr Perricone wypiękniejemy, nasza skóra stanie się bardziej sprężysta i gładka oraz będziemy szczuplejsi o 4 kilogramy.
rybka
Według jej autora – nadwaga, choroby cywilizacyjne to efekt stanu zapalnego w organizmie, wywołanego złym żywieniem. Jak dowodzą wieloletnie badania, które zapoczątkował Ilia Miecznikow, zadaniem diety z synbiotykami jest odmładzanie i odchudzanie. Poprawia ona kondycję skóry i wygląd, ale także lepiej odżywia, wzmacnia odporność, daje mnóstwo energii i uodparnia na stres. Dieta jest bardzo prosta. Co najważniejsze nie wymaga ciągłego liczenia kalorii. Dr Perricone zaleca jedzenie 2-3 porcji dziennie produktów pro bądź prebiotycznych, 5 porcji warzyw i owoców oraz 1-2 porcje morskich ryb, ziaren i orzechów. Dietetyczny hit Nicholasa Perricone opiera się na odpowiednich proporcjach węglowodanów, białek i „dobrych” tłuszczów oraz na wykluczeniu produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Efekty stosowania tej diety to: mniejsza tkanka tłuszczowa, większa wydolność fizyczna organizmu i potencjał intelektualny, mniej zmarszczek i bardziej napięta skóra. Dieta Perricone dostarcza nie więcej niż 1200 kcal, składa się z wysokiej jakości białek, węglowodanów o niskim i średnim indeksie glikemicznym, dobrych tłuszczów znajdujących się w rybach i orzechach oraz 8-10 szklanek wody mineralnej.
Produkty probiotyczne to: jogurt, serek, maślanka, kefir.
Produkty prebiotyczne to: płatki owsiane, karczochy, banany, cebula, marchew, szparagi, groszek cukrowy, por, fasolka szparagowa, kalarepka.
ffff
Jak widać dieta dr Perricone obfituje w niezbędne witaminy (A,C,E) i mikroelementy, jak również kwasy tłuszczowe (ryby morskie, orzechy). Antyoksydanty neutralizują szkodzące skórze wolne rodniki, działając od „środka”. Witamina C zapobiega pojawieniu się zmarszczek. Dzięki niej możliwe jest  tworzenie kolagenu i elastyny, odpowiadających za sprężystość skóry. Najlepsze źródła witaminy C to: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, truskawki, owoce leśne i cytrusy. Ostatnie badania robione we Włoszech wykazały, że również duże dawki żółtych barwników luteiny i zeaxantyny poprawiają sprężystość skóry, podnosząc jej nawodnienie i redukując szkody wyrządzone przez promienie UV. Pokarmy bogate w te składniki to kukurydza, sałata, szczaw, szpinak i jajka od kur hodowanych naturalnie. Konieczne jest zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego oraz do pracy szarych komórek i nawilżenia skóry. Badanie przeprowadzone przez Clinical Nutrition pokazało, że odpowiednia ilość kwasu linolenowego (należącego do rodziny kwasów Omega-3) jest tak samo ważna jak witamina C.
oli
Oleje tłoczone na zimno, pestki, orzechy to bogactwo dobrych kwasów tłuszczowych. Nie tylko zwalczają one stany zapalne skóry, ale również odchudzają. Zmniejszają apetyt na słodycze i ułatwiają odchudzanie. Dr Perricone tak bardzo poleca łososia, ponieważ oprócz kwasów omega 3 zawiera on antyoksydant DMAE (dimetilaminoetanol), który w organizmie zamienia się w acetylcholinę, regulującą nerwowe impulsy między komórkami i stymulującą aktywność mięśni. Efekt? Skóra staje się lepiej napięta i bardziej elastyczna.

Zasady  diety dr Perricone

1) Unikaj napojów gazowanych  i potraw obfitujących w cukier, gdyż organizm się szybciej starzeje, cukier niekorzystnie wpływa na cerę.
2) Unikaj picia kawy zwłaszcza w dużych ilościach, bo wypłukuje mikroelementy z organizmu.
3) Wypijaj 8 szklanek wody, nawodniony organizm to sprężysta skóra, poza tym oczyszczasz organizm z toksyn.
4) Codziennie rano przed śniadaniem wypij szklankę ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny bądź świeżych ziół jak mięta, melisa. Pobudzisz w ten sposób układ pokarmowy do pracy, oczyszczasz organizm ze złogów.
5) Jedz dużo ryb, bo zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które bardzo korzystnie wpływają na odporność organizmu i kondycję skóry.
6) Do każdego posiłku jedz produkty probiotyczne i prebiotyczne.
Teoria, na której bazuje plan żywieniowy Nicholasa Perricone, to pogląd, że odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów mogą zapobiegać powstawaniu związków będących sprawcami stanów zapalnych, które przyspieszają starzenie się organizmu. Dieta bogata w węglowodany proste (białe pieczywo, makaron, słodycze) sprawia, że trzustka wydziela dużo insuliny, obniżając gwałtownie poziom cukru we krwi. Dlatego niemal od razu po posiłku stajesz się głodna i masz ochotę znowu coś przekąsić, najlepiej coś słodkiego. W ten sposób jedzenie węglowodanów staje się twoim nałogiem. A gwałtowne skoki poziomu insuliny sprzyjają odkładaniu się kalorii w postaci tkanki tłuszczowej i jednocześnie nie są w stanie zapewnić organizmowi energii na dłuższy czas. Dlatego jedząc dużo węglowodanów, wpadasz w błędne koło, którego efektem jest nadwaga. Ale to nie wszystko: za dużo słodkich i przetworzonych produktów w codziennym jadłospisie sprzyja też nadprodukcji odpadów węglowodanowych zwanych AGE ( z angielskiego Advanced Glycosylated End Products), odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych, które przyśpieszają starzenie się organizmu. Krótko mówiąc, za dużo węglowodanów sprzyja i nadmiernym kilogramom, i zmarszczkom.
mlako
Dieta obfitująca w białko stymuluje produkcję innego hormonu – glukagonu. Uwalnia on energię z zapasów węglowodanowych „schomikowanych” przez insulinę. Dzięki niemu masz więcej energii i spalasz więcej kalorii. Kontrolę nad duetem insulina-glukagon kontrolują cząsteczki zwane eikozanoidami, które pobudzają produkcję glukagonu i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Cząsteczki te produkowane są z „dobrych” tłuszczów, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Według zaleceń Perricone, każdy posiłek trzeba zacząć od zjedzenia produktu białkowego. W ten sposób unikniesz nadprodukcji insuliny. Na dodatek białko zmniejsza apetyt, dzięki czemu nasycisz się dużo mniejszą porcją.
nnnn
Produkty dostarczające białka zalecane przez Nicholasa Perricone: ryby: łosoś, makrela, śledź oraz owoce morza, mięso indyka, kurczaka, królika, jajka z dodatkiem kwasów omega-3 (tzw. żywność funkcjonalna, dostępne w delikatesach i supermarketach), soja i jej przetwory, niskotłuszczowy jogurt lub kefir.
Dieta Perricone składa się z porządnego śniadania, sycącego lunchu, popołudniowej przegryzki, kolacji i wieczornej przekąski, która zastopuje pokusę nocnego objadania się. Perricone zapewnia, że różnicę w wyglądzie i samopoczuciu poczujesz już po kilku dniach stosowania tej diety!

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie:
1) 3 czubate łyżki płatków owsianych, ugotowanych w szklance wody, garść jagód i dwa orzechy włoskie, do picia sok z marchewki
2) jajecznica z 2 jajek, plaster wędzonego łososia (ok. 30 g) na kromce pełnoziarnistego pieczywa, sałata, zioła, do picia woda mineralna.
3) opakowanie 150 g jogurtu greckiego, wymieszanego z łyżką miodu, pokrojonym bananem i łyżką płatków owsianych, do picia woda mineralna.
4) omlet z białek ze szklanką malin, pokrojony pomidor, do picia zielona herbata lub woda mineralna.
5) 2 plastry wędliny drobiowej usmażone na patelni teflonowej, jogurt naturalny (ok. 175 g), szklanka truskawek, 4 orzechy laskowe, do picia zielona herbata lub woda mineralna.
6) 2 plasterki wędzonego łososia (75 g), owsianka dr. Perricone z ½ szklanki jagód posypana łyżeczką płatków migdałów, do picia zielona herbata lub woda mineralna.
7) jajko ugotowane na miękko, owsianka dr. Perricone z melonem (100 g) posypana cynamonem, do picia zielona herbata lub woda mineralna.

II śniadanie:

1) serek Activia, 2 ciasteczka owsiane, kilka truskawek.
2) jogurt naturalny Activia z łyżką orzechów laskowych, jabłko.
3) koktajl z jogurtu (150 g) i truskawek (szklanka), bułeczka owsiana.
4) serek wiejski chudy (ok. 100 g), kilka małych oliwek, kilka liści cykorii.
5) tuńczyk w sosie własnym (ok. 80 g), pokrojony pomidor, 3 łyżki kukurydzy, porcja sałatki z fasoli.
6) jogurt naturalny (175 g), szklanka truskawek, 3 migdały.
7) ugotowany drób (ok. 50 g) zmieszany z pokrojonym ogórkiem konserwowym i 4 orzechami włoskimi.

Obiad:

1) ugotowane lub upieczone mięso drobiowe, z selerem naciowym, melonem, ogórkiem i kalarepką, przyprawione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posypane pokrojoną kozieradką, do picia maślanka
2) pół pęczka sałaty, kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży, kilka pokrojonych truskawek, pokruszona feta light (50 g), świeży ogórek, zioła z sosem z łyżki octu balsamicznego, i oliwy z oliwek, 2-3 owsiane ciasteczka, do picia kefir.
3) kilka liści dowolnych sałat, 80 g tuńczyka w sosie własnym, świeży ogórek, 2 średnie pomidory, pół opakowania sera typu feta, świeże zioła, przyprawy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny lub sok wyciśnięty z cytryny, bułeczka graham, do picia maślanka.
4) pieczona pierś z indyka (ok. 100 g), porcja sałatki z fasoli, do picia zielona herbata lub woda mineralna.
5) dzwonko łososia z grilla (ok. 150 g), ugotowana fasolka szparagowa (ok. 100 g), sałatka ze świeżego szpinaku, pokrojonych pieczarek i ugotowanych ziaren grochu włoskiego, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
6) pieczona lub gotowana na parze sola (ok. 200 g), 8 sztuk ugotowanej brukselki, zielona sałata zmieszana z ugotowanym grochem włoskim, przyprawiona oliwą z oliwek, cytryną i czosnkiem.
7) pieczona lub grillowana pierś kurczaka (ok. 170 g), grillowana cukinia, porcja sałatki z fasoli.

Kolacja:


1) grillowane dzwonki łososia lub pstrąga, skropione sokiem z cytryny i kroplą oliwy z oliwek, sałatka z drobnych liści szpinaku, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i pokrojonej w plastry czerwonej cebuli.
2) pieczona papryka z kuskusem (50 g), szpinak, cukinia, groszek cukrowy.
3) 100 g smażonego kurczaka z pomidorem, papryką i oliwkami, 50 g brązowego ryżu (pół torebki).
4) gotowany na parze lub pieczony halibut (ok. 100 g), porcja sałatki greckiej z serem typu feta, kawałek melona (100 g).
5) gotowane mięso drobiowe (ok. 100 g) zmieszane ze szklanką ugotowanego kalafiora i czarnymi oliwkami, zupa z soczewicy.
6) liście sałaty z plasterkami wędzonego łososia (ok. 75 g), rosół drobiowo-warzywny.
7) grillowana w przyprawach pierś kurczaka (ok. 100 g), kawałek ugotowanego brokuła, szklanka truskawek.

Przykładowe przepisy:

Owsianka dr. Perricone

Składniki: 3 czubate łyżki płatków owsianych (lub 1/2 szklanki), szklanka wody, szczypta soli (niekoniecznie), owoce.
Zagotuj wodę w garnku, najlepiej żeliwnym, wsyp płatki, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aby nie wykipiały. Kiedy płatki zmiękną i woda praktycznie wyparuje, wstaw je do gorącego piekarnika na 15 min. W tym czasie zmiksuj dowolne owoce i połącz je z rozklejonymi płatkami.

Sałatka grecka

grecka
Składniki: 2 średnie pomidory, 1 średni ogórek surowy, ok. 100 g sera typu feta, papryka czerwona, 1/2 główki sałaty lub liście różnych sałat, 6-8 czarnych drylowanych oliwek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, świeże zioła: mięta, melisa, bazylia, szałwia.
Warzywa oraz zioła pokrój i wymieszaj, dodaj pokruszony ser i ponownie wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.

Omlet z białek

oooo
Składniki: 3 jajka, łyżeczka oliwy, łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Ubij trzepaczką jedno żółtko, potem białka, połącz je, wlej sok z cytryny i wylej masę na patelnię posmarowaną oliwą. Podczas smażenia podważaj nożem, aby jajka równo się ścięły. Nie przekładaj na drugą stronę, tylko połóż na nim plasterki pomidora i zwiń na pół.

Sałatka z fasoli


Składniki: z puszki: 200 g grochu włoskiego, 200 g fasolki kidney i 200 g czarnej fasoli oraz 2 pokrojone ząbki czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Fasolki odsącz z zalewy, wymieszaj w salaterce z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Możesz dodać swoje ulubione zioła.

Rosół drobiowo-warzywny

rrrr
Składniki: 2 piersi kurczaka, papryka, cebula, 2 selery naciowe, szklanka różyczek brokułu, 2-3 pieczarki, 200 g fasolki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, zielona pietruszka, koperek.
Włóż do garnka pokrojone mięso, zalej ok. 2 l wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 35 min. W tym czasie zeszklij na oliwie pokrojone warzywa, zioła i czosnek. Dodaj je do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godz. 15 min. przed końcem gotowania dodaj odsączoną fasolkę.

Zupa z soczewicy

soczewica
Składniki: cebula, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, szczypta chili, 500 g czerwonej soczewicy, 1,7 l wywaru warzywnego, natka kolendry.
W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę przez ok. 5 min, dodaj posiekany czosnek i chilli, smaż kolejne 5 min. mieszając. Dodaj soczewicę i gotuj ok. 30 min. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

Pieczony filet z indyka

piers

Składniki: 1 pierś z indyka, 2 łyżki soli, Pasta przyprawowa: 1 łyżka  bulionu drobiowego, ½ łyżeczki papryki, 1 łyżka musztardy, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Filet umyj, głęboko ponakłuwaj widelcem. W 1 litrze wody rozpuść 2 łyżki soli i zalej tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjmij, odsącz i wysusz. Wszystkie składniki pasty przyprawowej dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. Mięso zawiń w folię i piecz przez 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC, po tym czasie folię rozchyl i piecz jeszcze przez 10 min.

Łosoś z grilla

losos
Składniki: 2 małe dzwonki łososia, 2 łyżki oliwy, oregano, tymianek, pęczek koperku, sól, pieprz, sok z cytryny.
Do słoika wlej sok z cytryny dodaj trochę soli pieprzu oraz wlej oliwę, następnie zamknij słoik i potrząsaj do momentu aż marynata się zagęści, a oliwa połączy się z sokiem z cytryny. Wsyp do środka solidną porcję siekanego koperku i wymieszaj. Natrzyj dokładnie łososia z obydwu stron włóż go do miseczki i zalej resztą marynaty. Marynuj go min. 2 godziny. Piecz na grillu 20-30 min. w zależności od grubości i wielkości dzwonków.

Śmietanowy łosoś z grilla

Składniki: 4 dzwonki łososia (około 70 dag), pół szklanki gęstej śmietany, 2 cebule, sok i skórka otarta z cytryny, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól.
Śmietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonki łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny i posyp tą mieszanką upieczonego łososia.

Słodko-kwaśny łosoś z grilla

Składniki: 3 łyżeczki brązowego cukru, 4 łyżeczki musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 2 steki z łososia.
Rozgrzej grill, zmieszaj cukier, musztardę i sos sojowy w średniej miseczce. Jedną łyżkę tej marynaty połącz z octem ryżowym w małej miseczce i odstaw. Obficie posmaruj steki z jednej strony sosem sojowym. Grillować, aż marynata będzie lekko przypalona, około 4 min. Przed podaniem polać rybę marynatą z octem.

Papryka faszerowana kuskusem

 

kuski
Składniki: 3 średniej wielkości mięsiste papryki (czerwona lub pomarańczowa), 4 kopiaste łyżki kaszy kuskus, 1 jajko, 1 opakowanie przecieru (lub soku) pomidorowego (500 g), 1 łyżeczka (do herbaty) harissy lub węgierskiej pasty z ostrej papryki, 2 cebule, 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego, sól, pieprz do smaku.

Dwie oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół strąki papryki wrzuć do wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wody. Gotuj około 10 min. Drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Dodaj harissę i kaszkę kuskus. Do lekko ostudzonej masy wbij jajko, dodaj do smaku sól i ewentualnie pieprz. Farszem napełniaj połówki papryki ułożone w naczyniu do zapiekania. Każdą polej 2-3 łyżkami gorącej wody, w której blanszowała się papryka. W wolne miejsca w naczyniu wlej przecier (lub sok) pomidorowy. Wstaw na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180oC.

Sola gotowana na parze

Składniki: 3 marchewki, 2 filety soli, 25 dag kapusty surowej, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz do smaku, ½ cytryny.
Danie przygotowywać w parowarze lub garnku do tego przeznaczonym. Na dół parowaru (pierwsze piętro) włóż pokrojoną na pałeczki marchewkę, grubo poszatkowaną kapustę i pietruszkę. Posyp solą. Gotuj ok. 3 min. przed włożeniem ryby. Rybę wkładamy na „drugie piętro”. Wszystko razem gotuj na średnim ogniu przez 7 min. Nie solić w parowarze ani warzyw ani ryby – dopiero na talerzu. Po podaniu rybę można skropić cytryną.