Twórca tej kuracji, prof. Michał Tombak, jest jednym z najbardziej znanych na świecie specjalistów od rosyjskiej filozofii leczenia naturalnego. Bardzo dobrze sprzedawały się jego książki „Uleczyć nieuleczalne” „Droga do zdrowia” oraz ” Jak żyć długo i zdrowo”, znalazło się również wiele osób, które zastosowały jego metody leczenia.
Kuracja zaleca przeprowadzanie intensywnych terapii z wykorzystaniem naturalnych substancji. Podczas diety prof. Tombaka codziennie rano pije się wodę wymieszaną z tzw. solą gorzką (siarczan magnezu), delikatnym środkiem przeczyszczającym, stosowanym w medycynie. Według prof. Tombaka roztwór ten przyciąga wszelkie toksyny zatruwające organizm. Pomaga też transportować je do jelit i sprzyja ich usuwaniu. Picie słonej wody może jednak prowadzić do odwodnienia. Utratę płynów rekompensuje się poprzez picie 4 litrów specjalnej mieszanki soków z owoców cytrusowych. Dodatkowo dostarcza się w ten sposób organizmowi witaminy i składniki mineralne.
6-dniowa dieta sokowa prof. Tombaka wzmacnia ciało i umysł. Prof. Tombak poleca terapię osobom, które żyją w stresie, czują się zmęczone bez powodu, często boli je głowa, miewają dokuczliwe zaparcia. Dieta przynosi ulgę cierpiącym z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, hemoroidów.
Według prof. Tombaka moc oczyszczającą mają tylko świeżo wyciśnięte soki. Sok wyciśnięty ze świeżych, nie zepsutych owoców jest według dr Tombaka tak bogaty w witaminy, mikroelementy i sole mineralne, że jest w nich zawarty prawie cały okresowy układ pierwiastków. Wszystkie te elementy są potrzebne człowiekowi, aby zachować dobrą kondycję i zdrowie. Sok wyciśnięty z owoców lub warzyw zawsze będzie przewyższał swoim obfitym składem sok zakupiony w kartonie. Obróbka chemiczna, konserwanty, podgrzewanie stosowane przy produkcji soku nie tylko niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy, ale również częściowo zmieniają strukturę wody, a z nią również i naturalną biologiczną informację, która jest zawarta w owocu lub warzywie. Wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane przez 4 godziny od chwili przyrządzenia soku owocowego i w ciągu 10 godzin – dla soku warzywnego. Dlatego też, nawet naturalny 100% sok, który kupujemy w kartonie zawiera tylko 60% swojej wartości. Dodatkowym atutem soków przyrządzonych własnoręcznie jest witamina C pochodzenia naturalnego. Soki z kartonu są niestety wzbogacane syntetyczną witaminą C. Jedno co ma wspólnego syntetyczna witamina C z naturalną – to tylko jej wzór chemiczny. Ostatnio w literaturze naukowej pojawiły się dane o szkodliwości syntetycznej witaminy C. Należy pamiętać, że w szklance świeżo przyrządzonego soku, który wycisnęliśmy własnoręcznie znajduje się wiele pierwiastków chemicznych, które są jeszcze nieznane nauce, ale które stworzyła najbardziej unikalna apteka ze wszystkich istniejących – sama natura! Według dr Tombaka soki wyciśnięte ze świeżych owoców należy spożyć jak najszybciej. Nawet krótkotrwałe przechowywanie soków w lodówce przyspiesza fermentację i psucie, chociaż smak ich może nie ulec zmianie (wyjątek stanowi sok z buraków).
Przykładowe menu:
Dzień 1-3
Słona woda i mieszanka soków. Rano wypij na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką gorzkiej soli stołowej. Zaraz po wypiciu roztworu soli ciepło się ubierz. Przygotuj mieszankę soków: wyciśnij 900 ml (ok. 3,5 szklanki) soku z grejpfrutów. Dodaj 900 ml soku ze świeżych pomarańczy, 200 ml (niepełna szklanka) soku z cytryn i 2 l wody.
Co 30 minut wypijaj po 100 ml mieszanki (niepełne pół szklanki), dopóki się nie skończy. Gdy pojawi się uczucie głodu, można jeść pomarańcze lub grejpfruty.
Przed snem koniecznie wypij napar z ziół przeczyszczających. Dzień 4-5
Wprowadzenie nowych owoców i warzyw. Obowiązują zalecenia z poprzednich dni, ale złagodzone. Zamiast mieszanki soków wolno pić sok z jabłek i marchwi (proporcje dowolne). Jako przegryzka (tylko gdy odczuwasz głód) mogą służyć warzywa i owoce. Dzień 6
Nowe produkty. Zalecenia, jak w dniach 4-5. Do diety można jednak wprowadzić w minimalnych ilościach kaszę, jajka i ryby.
6-dniowa dieta to tylko wstęp. By kuracja miała sens, po jej zakończeniu powinno się zmienić nawyki żywieniowe. Przynajmniej na 2 miesiące należy wyłączyć z jadłospisu produkty zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, przetwory konserwowane. Warto ograniczyć spożycie tłustych i smażonych potraw. W bardzo małych ilościach można jeść masło, ser, ryby, jajka, mięso. Z mleka najlepiej zrezygnować. Z nabiału dozwolony jest biały tłusty ser (do 50 g dziennie) oraz zsiadłe mleko (nie więcej niż szklanka dziennie). Podstawę pożywienia mają stanowić sałatki, kasze, warzywa, owoce i świeżo wyciśnięte soki. Prof. Tombak nie zaleca także łączenia w czasie posiłku pokarmów białkowych z węglowodanowymi.