Szynka duszona z dynią i zieloną papryką
Składniki na 4 porcje:
1/2 kg szynki surowej
400 g dyni (obranej i wydrążonej)
papryka zielona
1 duża cebula
3 łyżeczki mąki
4 łyżki oleju
przyprawa do dań Kucharek
pieprz kolorowy świeżo mielony
tymianek
chilli do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki mąki + niewielka ilość zimnej wody
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju (jeśli mamy małą patelnię to smażymy partiami). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dynię i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy cebulę, mięso, dynię, paprykę, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) około 40 minut. Mąkę łączymy z zimną wodą, dodajemy odrobinę gorącego wywaru z mięsa, mieszamy i wlewamy do garnka, całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.