Szybkie szaszłyki z kiełbasy
Artykuł zewnętrzny
Pośpieszny obiadek – grill na zwykłej patelni.
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 kiełbasy śląskie
- 10 dag wędzonego boczku bez skóry
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawa do grilla
- sól czosnkowa
- ketchup
- musztarda
Kiełbasę pociąć na grube plasterki ( każdą na 6-7 ). Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyk . Na patelni ( takiej by szaszłyki luźno na nią weszły ) rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażać szaszłyki na rumiano. W czasie kiedy się smażą pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków. Smażyć aż się zrumieni.
Podawać na gorąco z pieczywem ( lub odsmażonymi ziemniakami ) i surówką. No i oczywiście niezbędny jest ketchup i musztarda.
Prosty obiad w 10 minut.