Szybki, prosty i sprawdzony przepis na muffiny
Szał na muffiny przyszedł do nas z krajów anglojęzycznych. Szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie ciasteczka obecnie podbijają serca Polaków.
Okrągłe, puszyste, pełne bakalii , czy kawałków czekolady, pięknie prezentują się w kolorowych papilotkach. Ktoś mógłby pomyśleć, że przygotowanie mufinnek jest czasochłonne. Co więcej wymaga dużego nakładu pracy, z przede wszystkim zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nic bardziej mylnego!
Przygotowanie cista na muffiny trawa około 5 minut. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz ręcznie w jednej misce(najpierw łączysz składniki suche i mokre osobno, potem łączysz). Potem pozostaje już tylko rozlanie go do foremek wyłożonych papilotkami i pieczenie przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podstawowy przepis na muffiny (12 ciasteczek) to:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka ( jogurt/maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa/ masło).
Dany przepis możesz modyfikować według własnych potrzeb i zachcianek. Wystarczy, że do ciasta dodasz parę łyżek kakao i kawałki pokruszonej czekolady – otrzymasz zmysłowe muffiny czekoladowe. Dodasz wiórki kokosowe, rodzynki, czy posiekane orzechy– wyjdą ci niezapomniane muffiny bakaliowe. A może skusisz się na ciastko ze świeżymi truskawkami?
Do dzieła! Pieczenie nigdy nie było tak proste.
Zobacz również:
- Przepisy na różne muffinki: szybkie i słodkie ciasteczka
- Przepisy na muffiny naszych czytelników
- Kokosowe desery – przepisy
- Więcej przepisów na muffinki
- Kawowe i czekoladowe desery