Szczypiorek – jak sadzić? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szczypiorek – jak sadzić?

19 kwietnia 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Można go hodować cały rok, w doniczce, na kuchennym parapecie. Jednak to właśnie wiosną smakuje wyjątkowo! Szczypiorek jest tani, pachnie słońcem i ma mnóstwo witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy oraz potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy, chlor, karoten i żelazo.

Specyficzny, ostry smak i zapach zawdzięcza związkom siarki, które mają działanie bakteriobójcze. Szczypiorek warto podawać małym niejadkom, gdyż pobudza apetyt. Ponad to ułatwia trawienie oraz ma lekkie działanie przeczyszczające. Do celów kulinarnych możemy wykorzystywać nie tylko liście, ale również kwiaty, które kwitną w połowie lata. Z powodzeniem można je dodawać surówek, sałatek, past jajecznych czy serowych.

Drobno pokrojone liście szczypiorku można dodawać niemal do wszystkich dań, najlepiej posypując nimi już gotowe potrawy. Idealnie komponuje się z zupami, sałatkami, jajecznicą, omletem, białym serem oraz daniami z ziemniaków.

Wzmacniający koktajl jogurtowy

na dwie porcje potrzeba:

dwa kubeczki jogurtu naturalnego

pół ogórka

½ pęczka szczypiorku

sól i pieprz do smaku

Szczypiorek umyj i drobno posiekaj, część odłóż do udekorowania. Ogórek umyj i pokrój na małe kawałki, nie obierając. Posiekane warzywa zmiksuj na gładką masę z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem . Przelej do szklanek i udekoruj resztą szczypiorku.

Odważnym proponuję sorbet pomarańczowy z dodatkiem ostrego szczypiorku.

Przepis na cztery porcje oryginalnego deseru:

4 duże pomarańcze

½ pęczka bazylii

½ szczypiorku

250 g cukru

250 ml wody

z wody i cukry sporządź syrop, podgrzewając na małym ogniu. Zioła umyj i drobno posiekaj. Wsyp do gęstego syropu i wymieszaj, gdy syrop przestygnie dodaj starta skórkę z dwóch pomarańczy. Następnie dodaj sok wyciśnięty ze wszystkich czterech owoców. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do zamrażarki. Mroź około 6 – 8 godzin mieszając co pewien czas. Podawaj przyozdobiony skameralizowaną skórką z pomarańczy.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek
  2. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  3. Rozmaryn: gdzie stosować?
  4. Co posadzić w maju na balkonie?


Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Szczypiorek – jak sadzić?

  1. avatar MrDarma pisze:

    tez taki robie :) pycha jest!a dzis zrobilam cnldohik z rzodkiewki, ogorkow, pomidorow, maslanki, koperku, czosnku podawalam schlodzony z posiekanymi orzechami wloskimi i ananasem,,, cos niesamowitego!VA:F [1.9.17_1161]proszę czekać…VA:F [1.9.17_1161](from 0 votes)

  2. avatar Iwona pisze:

    Troszkę nie rozumiem co wspólnego ma tytuł z treścią artykułu, aczkolwiek sam tekst jest bardzo przydatny :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...