Szczaw na obiad – smaczne przepisy na zupy i sałatki
Szczaw możemy spotkać nie tylko w ogródkach, ale także na łące, czy trawniku. Szczaw łąkowy, dziko rosnący, jest drobniejszy i bardziej kwaśny od szczawiu ogrodowego. Szczaw ogrodowy ma duże liście z małymi ogonkami, jest bardziej soczysty, delikatniejszy w smaku.
Co nieco o szczawiu
Szczaw ma bardzo dużo dobroczynnych dla organizmu właściwości, zawiera bardzo dużo witaminy C, łagodzi biegunkę, pomaga na wzdęcia, zatrucia pokarmowe, pobudza perystaltykę jelit, goi trudno gojące się rany, łagodzi stany zapalne, owrzodzenia i oparzenia oraz łagodzi kaszel i katar. Szczaw (podobnie jak rabarbar) zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze pozbywa nasz organizm wapnia i tworzy kryształki szczawianu wapnia.
W Polsce mamy do czynienia z aż 16 gatunkami szczawiu – większość z nich jest stale wykorzystywana w sztuce kulinarnej jako warzywo lub przyprawa, choć niektóre gatunki mają tylko znaczenie lecznicze.
Przede wszystkim roślina ta jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Podobnie jak zawarte w szczawiu flawonoidy witamina C jest silnym reduktorem przeciwdziałającym procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki. Flawonoidy pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji i opóźniają procesy starzenia się. Stosowanie preparatów zawierających wyciąg ze szczawiu sprawia, że skóra wygładza się i ujędrnia. Szczaw blokuje również wydzielanie tyrozynazy (związku odpowiedzialnego za produkcję melaniny), co zapobiega powstawaniu przebarwień i działa wybielająco.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- 200 g szczawiu
- 1 nieduże udko z kaczki
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- kawałek selera
- kawałek pora (jasna część)
- 1/2 pęczka koperku
- 150 ml śmietanki 18%
- łyżeczka mąki pszennej
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- gałązka lubczyku
- sól
- pieprz
- do podania: 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Marchew, seler i por obieramy i razem z udkiem, lubczykiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi umieszczamy w garnku – zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy posiekany szczaw- gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W kubku rozprowadzamy mąkę w śmietance i dolewamy trochę zupy z garnka. Następnie zabielamy zawartość garnka mieszając ze śmietanką. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkiem i dużą ilością posiekanego koperku.
Sandacz w sosie szczawiowym
Niezbędne składniki:
- 500 g filetów z sandacza
- 1 szalotka
- 50 g przecieru ze szczawiu
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 łyżka masła
Przyprawy:
- 1 łyżeczka Majeranku
- Pieprz biały mielony
- Sól morska w młynku
Przygotowanie:
Sandacza oprószyć majerankiem, pieprzem, solą, obsmażyć na patelni, wstawić do piekarnika na około 12 minut w temp. 140 st. Szalotkę podsmażyć na maśle, dodać przecier ze szczawiu, podsmażyć, wlać śmietankę, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Sandacza podawać z sosem oraz wiórkami ugotowanymi na twardo jajami.
Muffiny ze szczawiem
Składniki:
- udka z kurczaka (1 kg)
- jajko surowe (1 sztuka)
- cebula (80 g)
- sól, pieprz (do smaku)
Farsz:
- mrożony szpinak lub świeży (80 g)
- świeży lub mrożony szczaw (80 g)
- mozzarella (60 g)
- cebula (70 g)
- sól i pieprz (do smaku)
- masło (1 łyżka)
Przygotowanie:
Mięso zmielić, dodać jako i ewentualnie trochę bułki, posolić, popieprzyć, dobrze wyrobić na jednolitą masę, odstawić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać szpinak i szczaw, odparować. Zdjąć z ognia, dodać mozzarellę i majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek nakładać po łyżce mięsa, łyżeczkę farszu i przykryć łyżką farszu. Piec muffiny 35 min.
Roladki ze szczawiem
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 4 garście młodych liści szczawiu (lub szczaw mrożony)
- 20 dag fety
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- bułka tarta, mąka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć uważając, żeby się nie przypalił. Dodać szczaw, wymieszać i trzymać na średnim ogniu aż odparuje z niego woda. Doprawić pieprzem. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do zimnego szczawiu dodać pokruszona fetę i wymieszać razem a pastę. Farsz nakładać na pierś i zawijać ciasno, roladkę spiąć wykałaczką.
Roladki obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oliwie.
Tarta ze szczawiem i serem kozim
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 8 pęczków świeżego szczawiu
- cebula dymka
- 300 g sera koziego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Formy do tarty wylepiamy rozwałkowanym ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy szczaw pozbawiony grubych włókien. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. na koniec dodajemy posiekany koperek i surowe jajko. Farsz wykładamy na podpieczony spód, posypujemy serem kozim i wstawiamy do pieczenia ponownie na około 15 minut.
Makaron ze szczawiowym pesto
Składniki:
- makaron penne – 250 g
- szczaw – 1 pęczek
- orzeszki piniowe – ¼ kubka
- natka pietruszki – ½ pęczka
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa – 50 ml
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Jajecznica z boczkiem i szczawiem
Składniki:
- 2 duże garście posiekanego posiekanego szczawiu
- 4 jajka kurze
- 5 plastrów boczku
- sól,pieprz świeżo mielone wg.uznania
- opcjonalnie 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski dodać szczaw,sól,pieprz,wymieszać i odstawić.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni,jak już będzie taki jaki lubimy wlewamy do niego jajka i smażymy do ścięcia się ich (konsystencja jaj powinna być taka jaka lubimy–ja miałam dość rzadką)
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Omlet ze szczawiem
Składniki:
- 2 – 4 jajka
- odrobina mleka
- duża garść świeżego szczawiu
- mała garść startego żółtego sera
- kapka masła do smażenia
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyć i posiekać. Do miski wbić jajka, wlać mleko, wrzucić ser, sól i pieprz, i wszystko wymieszać. Na patelni roztopić kawałeczek masła. Gdy się roztopi, wrzucić szczaw. Smażyć, póki nie zmięknie i nie zmieni koloru.
Usmażyć masę jajeczną z odrobinką szczawiu, resztą przełożyć gotowy omlet.
zobacz również:
Szczaw – przepisy na różne pyszne dania
Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw
Koktajle owocowe – dużo przepisów
Pyszne zupy warzywne – różne przepisy