Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym

11 czerwca 2014, dodał: edith
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • opakowanie pomidorków cherry
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 mały jogurt grecki
  • garść listków bazylii
  • garść listków oregano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • chili
  • papryka słodka
Wykonanie:
Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny i ocet oraz jogurt grecki. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę po dwa kawałki kurczaka i jeden pomidorek koktajlowy. Chociaż dopuszczona jest także dowolność w tym względzie.
Szaszłyki grillować do czasu, aż mięso będzie upieczone.
Do szaszłyków świetnie pasują dipy lub salsa z pomidorów i czerwonej cebuli.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz