Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- opakowanie pomidorków cherry
- 1 pierś kurczaka
- 1 mały jogurt grecki
- garść listków bazylii
- garść listków oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- chili
- papryka słodka
Wykonanie:
Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny i ocet oraz jogurt grecki. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę po dwa kawałki kurczaka i jeden pomidorek koktajlowy. Chociaż dopuszczona jest także dowolność w tym względzie.
Szaszłyki grillować do czasu, aż mięso będzie upieczone.
Do szaszłyków świetnie pasują dipy lub salsa z pomidorów i czerwonej cebuli.