Suszone pomidory nie wyglądają tak efektownie jak świeże, ale przewyższają je ilością likopenu. Mają bogaty smak, dużo wartości odżywczych, a zarówno ich smak, jak i aromat zachwycają od pierwszego spożycia.
Pomidory to niezwykle wartościowe warzywo, które w procesie naturalnego suszenia, nic nie tracą na wartościach odżywczych, a tylko zyskują. Obecnie w sklepach możemy znaleźć różne rodzaje suszonych pomidorów. Jedne z nich znajdują się w zalewie z oleju rzepakowego, inne w zalewie z oliwy z oliwek, czy oleju słonecznikowego. Niemniej jednak, warto wiedzieć, iż pomidory te dostępne są również w formie suchej, którą możemy modyfikować na wiele różnych sposobów. Suszone pomidory zawierają w sobie całą masę cennych dla naszego zdrowia składników, a przede wszystkim nieocenionych przeciwutleniaczy. Podobnie jak inne suszone owoce i warzywa, tak i pomidory w tej postaci, są w stanie dostarczyć do organizmu duże ilości błonnika pokarmowego.
Przygotowanie domowych pomidorów w oleju jest niezwykle proste. Wystarczy wybrać około 100 g suchych suszonych pomidorów oraz około 120 ml ulubionego oleju lub oliwy z oliwek. Przyrządzając niniejszą przekąskę, warto również pamiętać o dodaniu aromatycznych ziół. W tym przypadku świetnie sprawdzi się bazylia lub oregano. Smak suszonych pomidorów doskonale komponuje się również z czosnkiem, ostrą papryką, a nawet suszoną żurawiną.
Suszone pomidory to wyjątkowo cenny dodatek do wielu dań. Mają intensywny smak i aromat oraz bogactwo witamin, składników mineralnych i świetnie przyswajalnego likopenu (silny przeciwutleniacz). A zastosowań w kuchni – wręcz fantastyczną ilość! Intensywny aromat suszonych pomidorów i ich charakterystyczny smak sprawia, ze doskonale komponują się w posiłkach mięsnych, w sosach, zupach a także w lekkich sałatkach, gdzie podkreślają smak innych składników.
Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 250 g makaronu
– 1 bakłażan pokrojony w drobną kostkę (mała kostka)
– 220 g (1 szklanka) suszonych pomidorów z olejem
– 1 szalotka, drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 250 ml (1 szklanka) puree z pomidorów
– 150 g ricotty
– 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– sól morska + pieprz czarny
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Rozgrzać 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów na patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i szalotkę, smażyć do miękkości ok. 3 min. Dodać bakłażana, smażyć przez 3 min. Wymieszać pomidory z pozostałym olejem. Gotować przez 5 min. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez 5 min. Doprawić płatkami chili, papryką, solą i pieprzem. Dodać ricottę i makaron. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Wymieszać i gotować razem przez około 1 min.
Pierś z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– pierś z kurczaka, rozbita, pokrojona na 6 kawałków
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki papryki
Sos cytrynowo-maślany:
– 2 ząbki czosnku zmiażdżone
– 3 łyżki słodkiej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
– ½ szklanki masła
– ½ szklanki bulionu z kurczaka
– ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli do smaku
– suszone pomidory drobno posiekane
– 1/3 szklanki świeżej bazylii drobno posiekanej
– kozi ser
Przygotowanie:
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Posypać kurczaka solą i pieprzem i smażyć z każdej strony ok. 5-6 min. Wyjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni podsmażyć czosnek, cebulę i 2 łyżki masła przez 2 min. Dodać bulion i sok z cytryny. Kontynuuować gotowanie na średnim ogniu, aż sos zmniejszy się o połowę (ok. 5-7 min.). Zmniejszyć ogień i dodać 4 łyżki oliwy z oliwek oraz pozostałe 6 łyżek masła. Dobrze wymieszać.
Dodać ½ łyżeczki soli, suszone pomidory i świeżą bazylię. Dodać kurczaka z powrotem na patelnię. Posypać każdą pierś z kurczaka świeżym kozim serem. Przykryć patelnię i pozwolić serowi się stopić przez 3-4 min.
Ryba z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 4 filety z tilapii (lub dowolna biała ryba)
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki octu z białego wina
– 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
– 1 1/4 łyżeczki soli himalajskiej różowej
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki miodu
– 1/2 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w plastry
– 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Przygotować naczynie do pieczenia z pergaminem. Położyć rybę. Dodać 1 ½ łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 łyżkę octu z białego wina, 1 łyżeczkę proszku czosnkowego, ½ łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać, aby każdy kawałek ryby był równomiernie pokryty. Przykryć i wstawić do piekarnika na 14 min. W średniej wielkości misce wymieszać ½ łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu z białego wina, ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki miodu i dobrze ubić. Dodać suszone pomidory i świeżą bazylię i ponownie wymieszać. Wyjąć rybę z piekarnika i położyć na wierzchu mieszankę suszonych pomidorów. Zapiec jeszcze 2-3 min. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, dodać majonez i musztardę, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść razem widelcem. Otrzymaną pastę rozsmarować na tortillach, posypać makiem, pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą. Dodać obranego i pokrojonego na cienkie i długie plasterki ogórka. Zwinąć roladki w miarę ciasno, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, spiąć wykałaczkami i ułożyć na półmisku, udekorować rukolą.
Kotleciki z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 500 g piersi z indyka
– 200 g pieczarek
– 50 g suszonych pomidorów
– 1 cebula biała
– garść listków bazylii
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
– oliwa z oliwek do smażenia
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę, pieczarki i pomidory pokroić w małą kostkę. Pierś indyka w większą kostkę. Dodać 2 jajka, 2 łyżki mąki, posiekane listki bazylii, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelnię łyżką nakładać masę i formować kotleciki. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oliwy.
Jajecznica z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 4 jajka
– 2 łyżki masła
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałeczki
– świeża mięta lub bazylia lub szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki. Rozgrzać patelnię i na małym ogniu roztopić 2 łyżki masła, dodać jajka i oprószyć delikatnie solą. Smażyć na małym ogniu, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia jajecznicy dodać suszone pomidory, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Schab z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 600 g schabu (w plastrach, rozbitego)
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 200 ml gorącej wody
– 100 ml białego wina półwytrawnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy z zalewy
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Wlać gorącą wodę oraz wino. Doprawić sosem sojowym, dodać suszone pomidory oraz oliwę z zalewy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 75 min., lub do miękkości mięsa. Mniej więcej w połowie gotowania poprzekładać plastry mięsa na drugą stronę. Na koniec dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.