URODA I ZDROWIE

Suplementacja u kobiet w ciąży? Sprawdzamy, o jakich preparatach nie możesz zapomnieć

27 marca 2019, dodał: Redakcja

Wiele kobiet w ciąży wkłada sporo wysiłku w ułożenie zdrowej diety. Część przyszłych mam korzysta również z dodatkowej suplementacji, dla zdrowia swojego i dziecka. Jakie preparaty są obowiązkowe?

W ciąży wiele korzyści przynosi zdrowa dieta. Dobrze zbilansowany i urozmaicony jadłospis przed i po porodzie pomoże w dostarczeniu większości witamin i minerałów potrzebnych matce i dziecku. Jednak czasami jest to niemożliwe, na przykład z powodu porannych mdłości w pierwszym trymestrze ciąży. Przez pierwsze trzy miesiące ciąży konieczne jest też przyjmowanie kwasu foliowego.

Kwas foliowy

Kwas foliowy zapobiega wadom wrodzonym u dziecka znanym jako wady cewy nerwowej, w tym rozszczepowi kręgosłupa. W naturalnej postaci można znaleźć ten związek w szpinaku i innych zielonych warzywach liściastych, a także w brązowym ryżu, soku pomarańczowym i soczewicy. Jednak uzyskanie wyłącznie z pożywienia ilość zalecanej do spożycia w czasie ciąży jest praktycznie niemożliwe. Dlatego tak ważne jest, by przyjmować suplementy. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby do 12 tygodnia ciąży dostarczać codziennie 400 mikrogramów kwasu foliowego. Jeśli kobieta ma już wcześniej potomstwo z wadą cewy nerwowej, dawka powinna być 10-krotnie większa.

Żelazo

Choć dobre odżywianie i unikanie przetworzonej żywności to podstawa zdrowia w czasie ciąży, nie jest to wystarczające, jeśli kobieta wykazuje objawy anemii. Zaleca się wtedy przyjmowanie suplementów żelaza. Jest ono niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek u rozwijającego się dziecka. Dlatego warto włączyć do diety chude czerwone mięso, drób i tłuste ryby, a także większą ilość warzyw i owoców. Chociaż wątróbka zawiera dużo żelaza, unikaj jej w czasie ciąży, ponieważ ma też bardzo wysoki poziom witaminy A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla płodu.

Wapń

Podczas ciąży potrzebujesz dodatkowej ilości wapnia. Pozwala ono dziecku rozwijać się i rosnąć, a jednocześnie jest potrzebny dla zdrowia twoich własnych kości. Najlepszym źródłem wapnia jest nabiał, czyli mleko, sery i jogurty. Unikaj produktów niepasteryzowanych, miękkich serów dojrzewających, takich jak camembert lub brie oraz pleśniowych ze względu na ryzyko zatrucia bakterią z rodzaju listeria. Powinnaś jeść pięć porcji produktów mlecznych dziennie. Jedna porcja to szklanka mleka, opakowanie jogurtu (125 g) lub kawałek sera wielkości pudełka od zapałek. Jeśli nie jesteś w stanie osiągnąć takiej ilości, sięgnij po suplement wapnia.

Witamina D

Witamina D występuje tylko w niewielkiej liczbie produktów spożywczych, większa jej część jest wytwarzana w wyniku ekspozycji na słońce. W Polsce kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie każdego dnia suplementów zawierających 37-50 mikrogramów witaminy D, niezależenie od pory roku. Mniejsze dawki są nieskuteczne i nie zapewniają właściwego stężenia w organizmie, dlatego należy zawsze zwracać uwagę na skład preparatu podany na opakowaniu.

Magnez

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na magnez, i to nawet dwukrotnie. Wielu kobietom brakuje go jeszcze zanim zaczną starać się o dziecko, dlatego przez cały okres ciąży należy regularnie jeść pokarmy bogate w ten pierwiastek. Można też sięgnąć po preparat w tabletkach. Jaki magnez w ciąży jest najlepszy? Taki, który jest lekiem i ma najlepszą przyswajalność. Wśród nich są leki zawierające cytrynian, jabłczan lub asparaginian magnezu.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6

Dla rozwijającego się dziecka ważne są również kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Znajdziesz je w tłustych rybach, takich jak śledź, makrela, sardynki czy łosoś oraz w oliwie z oliwek i olejach rzepakowym lub lnianym. Ponieważ ryby mogą pochodzić z zanieczyszczonego środowiska, nie należy jeść ich więcej niż dwie porcje tygodniowo. Jeśli wolisz ich unikać, możesz wspomóc się tranem w kapsułkach.

Probiotyki

W niektórych przypadkach korzystne jest przyjmowanie w ciąży probiotyków. Te pochodzące zarówno z naturalnych źródeł, jak i z suplementów uważane za wskazane dla kobiet spodziewających się dziecka. Wspierają układ odpornościowy i pokarmowy, a także łagodzą stany zapalne. Badanie przeprowadzone niedawno w Norwegii sugeruje, że probiotyki mogą zmniejszać ryzyko stanu przedrzucawkowego – bardzo poważnego powikłania dla mamy i dziecka.

Kobiety w ciąży powinny przede wszystkich zadbać o zbilansowaną dietę, jednak nie wszystkie witaminy i minerały da się dostarczyć z jedzeniem w wystarczającej ilości. Jeśli zdecydujesz się na dodatkową suplementację, skonsultuj się przed jej rozpoczęciem ze swoim lekarzem.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...