Stromboli – zrolowana pizza

17 kwietnia 2016,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie śląska typ 480)
15 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na nadzienie:
przecier pomidorowy / ketchup
szynka
ugotowane jajka
ogórki konserwowe
żółty ser
przyprawy

Przygotowanie:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz ciepłą wodę.
Całość mieszany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy minimum 10 minut do uzyskania sprężystego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm.
Uformowane ciasto smarujemy dowolnym sosem pomidorowym zostawiając przy brzegach puste miejsca. Następnie układamy pozostałe dodatki i posypujemy przeprawami.
Ciasto zwijamy w roladę tak, aby złączenie znajdowało się na spodzie. Dodatkowo można połączyć boki tworząc wieniec, który nacinamy delikatnie nożem.
Całość przekładamy na blachę i smarujemy mlekiem bądź rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

file1460900927



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...