URODA I ZDROWIE

Stromboli – zrolowana pizza

17 kwietnia 2016, dodał: Iwona

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie śląska typ 480)
15 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na nadzienie:
przecier pomidorowy / ketchup
szynka
ugotowane jajka
ogórki konserwowe
żółty ser
przyprawy

Przygotowanie:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz ciepłą wodę.
Całość mieszany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy minimum 10 minut do uzyskania sprężystego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm.
Uformowane ciasto smarujemy dowolnym sosem pomidorowym zostawiając przy brzegach puste miejsca. Następnie układamy pozostałe dodatki i posypujemy przeprawami.
Ciasto zwijamy w roladę tak, aby złączenie znajdowało się na spodzie. Dodatkowo można połączyć boki tworząc wieniec, który nacinamy delikatnie nożem.
Całość przekładamy na blachę i smarujemy mlekiem bądź rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

file1460900927

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Niedługo święta
W tym roku te święta będą jakieś takie nieświąteczne.... Nigdzie się nie wybieramy,...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Coraz więcej jest sceptyków nie wierzących w epidemię, bo informację są podawane tak,...
Stany lękowe
Najlepiej pomoże rozwiązanie problemów, które powodują lęki... Ale czy zawsze to możliwe?