Strogonow – rozgrzewający gulasz na szybko
Nazwa tego dania wywodzi się od nazwiska rosyjskiego generała, Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, a sama potrawa jest doskonale znana, zwłaszcza polskim smakoszom. W najpowszechniejszej wersji to rozgrzewający gulasz na wołowinie, z dodatkiem pieczarek, papryki, ogórka kiszonego i koncentratu pomidorowego, ale podobno pierwotnie gulaszem nie był, a potrawką z polędwicy wołowej smażonej z cebulą, musztardą, pieczarkami i śmietaną. Wariacji tej potrawy jest mnóstwo, przez co zatraciła być może swoją oryginalna postać, ale każdy z nas ma jakąś swoją ulubioną. Ja wybrałam… łatwą i szybką.
Składniki:
- 220 g wołowiny,
- 1 cebula biała,
- 2 nieduże ogórki kiszone,
- około 7 pieczarek,
- 2-3 ząbki czosnku,
- nieduża papryka czerwona,
- 2 łyżki oleju,
- 40 g marchewki,
- łyżeczka musztardy,
- koncentrat pomidorowy (słoiczek, ok. 190 g),
- liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- łyżeczka majeranku,
- odrobina mąki,
- 1,5 szkl. wody,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Wołowinę umyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę z oleju, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw (papryka słodka i ostra, kminek, majeranek). Obtoczyć mięso i pozostawić w lodówce na godzinę. Po upływie tego czasu oprószyć mięso mąką i podsmażyć przez 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie posiekać cebulę i dołączyć do mięsa. Po kolejnych 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz paprykę czerwoną i pieczarki, a także startą na dużych oczkach marchew. Zalać wszystko wodą (1,5 szklanki), dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia rozprowadzić koncentrat pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
W jakiej wersji Wy przyrządzacie strogonowa?