Sos pieczarkowy inspirowany kuchnią śródziemnomorską

11 listopada 2013,
dodał: marcia7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg pieczarek,

1 mała cebula (może być więcej lub mniej wedle upodobań),

1/4 kostki masła,

250-300 ml śmietany 30%,

200 ml bulionu warzywnego,

sól, pieprz

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej Prymat,

2 ząbki czosnku,

szczypta ostrej papryki w proszku,

kilka szczypt mieszanki ziół prowansalskich (czyli bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku itp.)

 

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone w plasterki (razem z nóżkami) pieczarki dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą. Po ok. 15-20 min całość zalewamy ok. 400 ml gorącej wody i dodajemy bulion. Całość dokładnie mieszamy a następnie cały czas mieszając powoli dolewamy śmietanę 30% i przyprawiamy  gałką muszkatołową, rozgniecionym ząbkiem czosnku, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem lub oscypkiem oraz ozdabiamy świeżą bazylią.

file1384210089



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.