Sos pieczarkowy inspirowany kuchnią śródziemnomorską
Składniki:
1/2 kg pieczarek,
1 mała cebula (może być więcej lub mniej wedle upodobań),
1/4 kostki masła,
250-300 ml śmietany 30%,
200 ml bulionu warzywnego,
sól, pieprz
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej Prymat,
2 ząbki czosnku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
kilka szczypt mieszanki ziół prowansalskich (czyli bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku itp.)
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w plasterki (razem z nóżkami) pieczarki dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą. Po ok. 15-20 min całość zalewamy ok. 400 ml gorącej wody i dodajemy bulion. Całość dokładnie mieszamy a następnie cały czas mieszając powoli dolewamy śmietanę 30% i przyprawiamy gałką muszkatołową, rozgniecionym ząbkiem czosnku, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem lub oscypkiem oraz ozdabiamy świeżą bazylią.