Sos pieczarkowy inspirowany kuchnią śródziemnomorską

11 listopada 2013, dodał: marcia7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg pieczarek,

1 mała cebula (może być więcej lub mniej wedle upodobań),

1/4 kostki masła,

250-300 ml śmietany 30%,

200 ml bulionu warzywnego,

sól, pieprz

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej Prymat,

2 ząbki czosnku,

szczypta ostrej papryki w proszku,

kilka szczypt mieszanki ziół prowansalskich (czyli bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku itp.)

 

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone w plasterki (razem z nóżkami) pieczarki dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą. Po ok. 15-20 min całość zalewamy ok. 400 ml gorącej wody i dodajemy bulion. Całość dokładnie mieszamy a następnie cały czas mieszając powoli dolewamy śmietanę 30% i przyprawiamy  gałką muszkatołową, rozgniecionym ząbkiem czosnku, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem lub oscypkiem oraz ozdabiamy świeżą bazylią.

file1384210089