Śniadaniowe tosty francuskie – różne przepisy

28 grudnia 2016, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Zaspałaś? Masz mało czasu? To idealne i szybkie śniadanie właśnie dla Ciebie! Tosty francuskie, przygotujesz je w mniej niż 5 minut. Tosty mogą być pełnoziarniste lub tradycyjne pszenne – będą w każdej postaci smakowały wybornie. Tosty tym razem nie przygotowujemy w opiekaczu, tylko na patelni i podajemy je z różnymi dodatkami. Smaku dodaje masło i jajko, które pełni tutaj funkcję nośnika smaku, będzie pysznie i śniadaniowo!

Tosty francuskie z cynamonem

Składniki:gc_alton-brown-french-toast_s4x3-jpg-rend-sni12col-landscape

2 kromki chleba (może być czerstwy)

2 szczypty cynamonu

3 łyżki mleka

1 jajko

Rozbełtaj jajko i dodaj do niego cynamon i mleko, energicznie wszystko wymieszaj aby połączyć składniki. Rozgrzej w tym czasie patelnie. Zamocz kromki chleba w mieszance wcześniej przygotowanej. Tak przygotowane kromki pieczywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż się zrumieni z dwóch stron.

Podawać można z miodem, dżemem, konfiturą, cukrem, etc. Same też świetnie smakują.

Tosty francuskie z salsą pomidorową

Składniki:pot

1 pomidor bez skórki

2 gałązki bazylii

1 mały ząbek czosnku

sól, pieprz

2 kromki chleba (może być czerstwy)

1 jajko

3 łyżki mleka

Rozbełtać jajko z mlekiem. Pokroić pomidora, dodać posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Kromki pieczywa namoczyć w jajku z mlekiem i podsmażyć na patelni z dwóch stron aż się zarumienią. Gdy kromki będą jeszcze gorące nałożyć na nie wcześniej przygotowaną salsę i szybko ciepłe spożywać.

Tosty francuskie z nutą wanilii i cynamonem

Składniki:tst

1 jajko

1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 szklanki mleka

4 kromki chleba

Rozbełtać jajko z mlekiem i dodać ekstrakt z wanilii oraz cynamon. Namoczyć mieszanką kromki chleba i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podawać z syropem klonowym i świeżymi owocami sezonowymi.

 

Macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły?

 

zobacz również:

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz