Kuchnia angielska – oryginalne i tradycyjne przepisy nie tylko na tosty… | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kuchnia angielska – oryginalne i tradycyjne przepisy nie tylko na tosty…

17 lutego 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

An00

Kuchnia angielska to bardzo specyficzny typ kuchni. Tradycyjne angielskie potrawy to jedynie jej niewielka część, za to dużo można znaleźć dań i smaków zapożyczonych. To zatem kuchnia różnorodna, w której znajdziemy naleciałości kolonializmu brytyjskiego. Zapraszamy po inspiracje na pyszne dania kuchni angielskiej.

Kuchnia brytyjska jest bardzo uboga w rodzime dania. Istnieje zaledwie kilka potraw, których przepisy są naprawdę angielskie. Za tradycyjną potrawę, spożywaną na Wyspach Brytyjskich, uznaje się śniadanie angielskie, czyli tzw. full English breakfast, w składzie którego można znaleźć: smażony bekon, smażoną kiełbasę, smażone na patelni pieczarki, jajka sadzone, fasolkę po bretońsku, hash browns i tosty. Niemal wszystkie składniki angielskiego śniadania są bardzo tłuste, ciężkostrawne i smażone w głębokim oleju. Full English breakfast nie jest jednak jedzone codziennie. Anglicy zastępują je bowiem tostami z marmoladą, dżemem, masłem orzechowym, które popijają kawą.

Sztuka kulinarna Wysp Brytyjskich słynie z dań dosyć ciężkich i sycących, dużej ilości smażonych potraw, pieczeni, mięs, chleba (szczególnie tostowego), jajek i ziemniaków, najczęściej w postaci frytek. Popularne jest łączenie słodkich produktów z wytrawnymi. Przykładem tego są nie tylko rozmaite sosy owocowe podawane do dań obiadowych, ale i wołowina w cieście naleśnikowym czy angielskie muffiny – smażone bułeczki, podawane zarówno z dżemem, serkiem, jak i jajkiem, szpinakiem oraz szynką.

An0

Angielskie dania obiadowe to: bangers and mash – pieczone kiełbaski z tłuczonymi ziemniakami, beef Wellington – polędwica wołowa z grzybami i pasztetem zapiekana w cieście francuskim, bubble and squeak – podsmażona mieszanka warzyw i tłuczonych ziemniaków, cauliflower cheese – kawałki gotowanego kalafiora w sosie serowym, cornish pasty – zapiekany pieróg nadziewany wołowiną, ziemniakami, cebulą i brukwią, cottage pie – placek z wołowiny z dodatkami zapiekany pod warstwą ziemniaków, faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych, podawana z tłuczonymi ziemniakami i groszkiem, game pie – zapiekany placek z dziczyzny.

Do popularnych potraw wyspiarzy należą także: lancashire hotpot – potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków, pie and mash – zapiekany placek z mięsem wołowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, pork pie – mięso wieprzowe w cieście, shepherd’s pie – placek z jagnięciny zapiekany pod warstwą tłuczonych ziemniaków, steak and kidney pie – zapiekany placek z wołowiną i nerkami, sunday roast – porcja pieczonego mięsa podana z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami, z dodatkiem Yorkshire pudding oraz sosu, toad in the hole – kiełbaski w cieście, Yorkshire pudding – pieczona potrawa z ciasta z mleka, mąki i jajek.

An000

Pysznymi deserami brytyjskimi z całą pewnością są: apple pie –placek jabłkowy, bread and butter pudding – deser z zapiekanego chleba z masłem z dodatkiem rodzynek i przypraw, christmas pudding – tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych, crumble – zapiekany placek z owocami pod kruszonką, sponge cake – ciasto biszkoptowe, spotted dick – deser z gotowanego na parze ciasta z mąki i łoju z dodatkiem suszonych owoców, trifle – deser z ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców.

 

Kotlety rybno-ziemniaczane

Składniki:
An1– 150 g dorsza
– 250 g ugotowanych ziemniaków
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta startej skórki
– 1/2 jajka
– mąka, bułka tarta, roztrzepane jajko, oliwa

Przygotowanie:
Rybę ugotować na parze (ok. 6 minut), sprawdzić czy nie ma ości, rozdrobnić. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte na tarce ugotowane ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 1/2 jajka, oraz 2 łyżki sosu majonezowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować 4 kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 – 5 minut z każdej strony. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć). Kotlety podawać gorące, z resztą sosu, można skrapiać cytryną.

Angielska pieczeń wieprzowa

Składniki:
An2– wieprzowina ze skórką, ok 2.5 kg
Marynata:
– 8 łyżek oleju
– po 2 łyżki: sosu brown, musztardy, ketchupu
– po 1 łyżce: sosu miętowego, sosu worcester, octu jabłkowego
– około 3 łyżek lekko utłuczonego pieprzu kolorowego
– zielone kawałki pora do obłożenia, liście szałwii
– pół litra wywaru

Przygotowanie:
Z podanych składników robimy marynatę. Wkładamy mięso i do lodówki na noc..lub min 4 godziny. Na drugi dzień nagrzewamy piekarnik do 170 st, wkładamy mięso wraz z marynatą, wyrzucając tylko por. Wlewamy wywar. Tej pieczeni nie przesmażamy wcześniej, nie wiedzieć dlaczego a i tak wychodzi mięciutka. Pieczemy ok 3 godz., odkrywając pokrywę tylko po to aby polać mięso w połowie pieczenia. Pół godziny przed końcem mięso obracamy i dopiekamy. Nadal pod przykryciem. Pozostawiamy na ok 1 godz. w wyłączonym piekarniku.

 

Jabłkowo-orzechowe crumble

Składniki:
– 90 g mąki pszennej
An3– 25 g cukru
– cynamon
– 50 g masła
– 15 ml kwaśnej śmietany
– 1 żółtko
– 55 g orzechów mielonych
– jabłka
– cukier brązowy

Przygotowanie:
Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę – szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny.Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący.
Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ciasta. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu.

 

Tarta cytrynowa

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 3 łyżki cukru
An4– 130 g masła lub margaryny, zimnej
– 1 żółtko
– 4-5 łyżek wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 250 ml wody (1 szklanka)
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny ( ok. 3 cytryny)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
– skórka otarta z cytryny
– 2 łyżki masła lub margaryny
– 4 żółtka
– szczypta soli
Beza:
– 5 białek
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub soku z cytryny

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól oraz masło pokrojone w kostkę.Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz stopniowo wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za suche można dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia lub folii. Rozwałkowujemy na wymiary formy, u mnie około 20 cm. Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Do garnuszka wlewamy wodę, skórkę i sok z cytryny, sól, przesiane mąki. Wszystkie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Do żółtek dodajemy niewielką ilość ciepłej mieszanki z cytryną i szybko mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do masy cytrynowej i szybko mieszamy. Ponownie podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. Białka miksujemy na sztywna pianę, następnie dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 2-3 min. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie chwilę miksujemy. Na kruche ciasto wykładamy masę cytrynową, a na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia bezy.

 

Zapiekanka z mięsa mielonego

Składniki:
– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem)
– 2 średnie cebule
– 2 średnie ząbki czosnku
An5– 2 nieduże marchewki
– 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki)
– 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego)
– 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu
– 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi)
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól morska, świeżo mielony pieprz
Puree z ziemniaków i porów:
– ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk)
– 2 pory (białe części)
– 1 łyżka masła
– 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki)
– garść tartego sera żółtego np. cheddar
– sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Pory obieramy z wierzchnich części, kroimy na półplasterki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem kolejne 10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Odlewamy wodę, dodajemy masło i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez ok. 1-2 minuty i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem około 3-4 minuty, aż mięso zmieni kolor. Być może trzeba będzie dolać dodatkową łyżkę oleju. Gdy mięso się usmaży, dolewamy wino i gotujemy kolejne 3-4 minuty, aż większość wina odparuje. Posypujemy całość dwoma płaskimi łyżkami mąki, delikatnie rozsypując ją po wierzchu i mieszamy. Dolewamy bulion, koncentrat i sos Worcestershire. Po wymieszaniu sos zrobi się gęsty. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ogień wyłączamy i dodajemy drobno posiekane, świeże zioła: natkę pietruszki oraz tymianek lub rozmaryn (wg preferencji, ja użyłam tymianku cytrynowego). Przekładamy mięso z sosem do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy i na wierzchu rozkładamy delikatnie puree ziemniaczano-porowe. Wygładzamy. Widelcem tworzymy faliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut, aby sos przestał wrzeć. Wierzch można ozdobić słodką lub ostrą papryką w proszku i świeżymi ziołami.

 

Angielskie kedgeree

Składniki:
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy
An6– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– słodka papryka mielona
– 150 g ryżu basmati
– 250 ml bulionu warzywnego
– 50 g mrożonego zielonego groszku
– skórka otarta z jednej cytryny
– 2 pomidory
– 2 dymki
– 1 wędzona makrela bez skóry i ości
– sól, pieprz
– 4 ugotowane jajka
– posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w cienkie piórka, czosnek drobno siekam. Ryż przekładam do miseczki i przepłukuję aż woda będzie zupełnie czysta, odsączam dokładnie. W większym garnku rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam cebulę, podsmażam aż się zeszkli. Dodaję czosnek i szczyptę papryki, smażę przez chwilę. Następnie dorzucam ryż, smażę aż wchłonie wytworzony przez cebulę i przyprawy sos. Wówczas wlewam gorący bulion, dodaję groszek i skórkę z cytryny. Przykrywam i duszę około 10 minut, co jakiś czas zaglądać i mieszając. Pomidory obieram i kroję w większą kostkę, dymkę kroje w talarki, dodaję do ryżu, pozostawiam jeszcze kilka minut na małym ogniu. Makrelę dziele na mniejsze kawałki, dodaję do ryżu. Całość przyprawiam solą i pieprzem. Nakładam na talerze, na wierzchu układam ćwiartki jajek, posypuję natką.

 

Pulled pork

Składniki:
– 3 łyżki mielonej papryki
– 2 łyżki soli
An7– 2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/4 szklanki miodu
– 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 kg łopatki wieprzowej

Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód, ocet i oliwę i wymieszać na pastę. Posmarować mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec ok. 10 godz. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min. Podawać w postrzępionej formie.

 

Kurczak tikka masala

Składniki:
– 2 filety z kurczaka (ok. 300g)
– 150 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
An8– 1-2 gałązki mięty
– ½ pęczka kolendry
– 2 łyżki oleju
– 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
– 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
– 1 płaska łyżeczka przyprawy tandoori masala
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ dużego, dojrzałego banana
– ½ puszki pomidorów (200g)
– 2 łyżki mielonych migdałów
– 5-6 łyżek mleka kokosowego
– sól

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czoskiem, startym imbirem, posiekaną miętą i kolendrą, kuminem i garam masala. Dodać kurczaka, wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć kilka minut. Dodać rozgniecionego widelcem banana i pomidory z puszki. Dusić ok. 5 minut, następnie dodać mleko kokosowe, kurkumę, tandoori masala i mielone migdały. Doprawić solą do smaku i dusić kolejne kilka minut, aż sos się zagęści. Przed podaniem posypać dodatkowo kolendrą.

 

Polędwica Wellington

Składniki:
Polędwica:
– 1 kg polędwicy wołowej – środkowa część (filet migon)
– 1 rolka ciasta francuskiego (polecam Blikle 100% masła)
– 250 g pieczarek
An9– ok 10 plasterków szynki dojrzewającej (prosciutto)
– musztarda angielska 3 łyżki
Sos:
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– kawałek (ok 200 g) wołowiny z kością np szpondra
– 200 ml porto
– 200 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy bardzo drobno i prażymy na patelni na 2 łyżkach oliwy, odparowując cały płyn który puszczą, następnie studzimy. Mięso nacieramy pieprzem, solą, majerankiem i oliwą. Rozgrzewamy suchą patelnię. Obsmażamy polędwicę, z wszystkich stron ok. 4 min., zostawiamy aby odpoczęła. Rozkładamy folię spożywczą, a na niej prostokąt z prosciutto o rozmiarach nieco większych niż rozmiar polędwicy (szerokość x obwód). Rozsmarowujemy cienką warstwę pieczarek. Poldwicę smarujemy musztardą, kładziemy na pieczarkach i wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Roladkę dokłądnie owiniętą folią odstawiamy do lodówki. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Roladkę z polędwicą rozwijamy z folii, wykłądamy na ciasto i zwijamy. Ciasto należy nakłuć lub naciąć w kilku miejscach, aby para miała którędy uchodzić. Pieczemy 20 min w 220 stopniach, kolejne 15 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika polędwica powinna odpocząć ok 10 min.
Sos: mięso, szalotki, czosnek, marchewkę kroimy w grubą kostkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, karmelizujemy na gorącej patelni. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy wino i porto zeskrobując przysmazone drobimy z dna patelni. Dusimy 45 min bez przykrycia, aby sos się zredukował. Przecedzamy sos i dodajemy łyżkę masła.

 

Cornish Pasty

Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki (180-200 g) mąki, przesiać
An10– 125 g schłodzonego masła (albo pół na pół ze smalcem)
– 1 (5 g) łyżeczka soli
– 3-4,5 łyżek lodowatej wody
Nadzienie:
– 250 g wołowiny
– wątróbka drobiowa
– 250 g warzyw (ziemniaki, pasternak, marchew i cebula)
– sól, pieprz
– jajko do posmarowania
– ew. łyżeczka musztardy

Przygotowanie:
Przygotować ciasto – posiekać tłuszcz z mąką i solą, na końcu dodać lodowatą wodę i krótko zagnieść. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki. Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Mięso, i wątróbkę, pokroić na kostkę o boku 1,5-2 cm. Warzywa obrać i pokroić w odrobinę mniejszą kostkę. Wszystko wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać łyżeczkę musztardy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto rozwałkować, na grubość ok. 0,5 cm, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy i wykrawać od talerzyka, albo za pomocą foremki. Farsz rozłożyć równomiernie na wszystkie koła ciasta. Pierogi zalepić dokładnie, przenieść na blachę, ta piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia będzie w sam raz, posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 30 minut. Piekarnik powinien już być rozgrzany do temp. 200°C. Najsmaczniejsze są Cornish Pasties jeszcze ciepłe, nie gorące.

zobacz również:

 

  1. Kuchnia gruzińska – oryginalne i tradycyjne przepisy
  2. Kuchnia francuska – tradycyjne przepisy na dania
  3. Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy
  4. Kuchnia meksykańska – tygiel smaków i kolorów

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kuchnia angielska – oryginalne i tradycyjne przepisy nie tylko na tosty…

  1. avatar Gabbi30 pisze:

    Z samego rana takie pyszne dania ,nigdy nie próbowałam tej kuchni .Zaciekawił mnie Kurczak tikka masala ,jak zrobię zakupy na sobotę to na pewno to danie zagości u mnie w domu ,bo wszyscy lubimy piersi z kurczaka .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

mydło antybakteryjne
Mydło w płynie antybakteryjne eliminuje z powierzchni dłoni bakterie przyczyniające się do rozwoju infekcji....
odkładanie spraw na jutro
Ja nigdy nie odkładam niczego na później,na tzw.jutro. Co mam zrobić dziś to robię...
Nie pieczenie, nie gotowanie, a... …
Ostatnio, ze względu na walory smakowe, a także odżywcze, uznawana jest za jeden z...
Wszystko o mężczyznach!
Mój mąż chociaż ma 43 lata to jest już prawie siwy na głowie...