Smalczyk z białej fasoli
Artykuł zewnętrzny
Smalec z białej fasoli to doskonałe smarowidełko do pieczywa i ciekawa, wegańska alternatywa dla tradycyjnych past. Smakuje nawet zwolennikom mięsnej diety, a niejeden dałby się nabrać i pomylił go z najzwyklejszym smalcem. Czy to możliwe? Tak!
Składniki:
- puszka białej fasoli (ok. 230 g po odsączeniu),
- duża biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz
- sól,
- majeranek,
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Fasolkę opłukać z zalewy i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekane ząbki czosnku. Cebulka powinna być dobrze podsmażona. Pod koniec dosypać majeranku, pieprzu i dokładnie wymieszać. Odłożyć dwie łyżki, a resztę zblendować razem z fasolką. Dopiero wtedy dodać resztę cebulki i wymieszać. Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.
Spróbujecie? Znacie jakieś proste przepisy na „coś do chleba”?