Warzywa przestają być tylko dodatkiem do głównego dania – coraz częściej stanowią pełny, wyśmienity i fantazyjny w smaku posiłek. Wystarczy odrobina wyobraźni, żeby przygotować coś zdrowego i pysznego. Do tego wszystkiego – kolorowego i lekkiego.
Marka „Rolnik” proponuje konsumentom nową kukurydzę w puszkach. Nowa kukurydza pochodzi ze specjalnej odmiany – bardzo słodkiej i niepochodzącej z upraw modyfikowanych genetycznie. Nowa kukurydza super słodka ROLNIK, dzięki hermetycznemu opakowaniu, zachowuje najwyższe wartości smakowe i odżywcze. Warzywo jest zamknięte w wygodnej puszce, opatrzonej czerwoną etykietą z charakterystycznym, czarno-czerwono-białym logo producenta. Każda puszka to 285 gram chrupiącej kukurydzy, bez dodatku cukru. Na etykiecie zamieszczono tabelkę z wartościami odżywczymi produktu. Użyty w puszkach kukurydzy system easy-open ułatwia otwieranie puszki.
Warzywa w puszkach marki „Rolnik” to wygodne rozwiązanie w każdej kuchni. Produkty posiadają długą datę przydatności do spożycia, dlatego można zaopatrzyć się w ich większą ilość, na wypadek niespodziewanej wizyty gości. Wystarczy wówczas po prostu wsypać zawartość puszek do salaterki, wymieszać za majonezem, odrobiną wędliny, przyprawami i… gotowe.
Ku, ku…… ku…ku…..rydzaJ
Kukurydza zwiera potas, fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo, a także selen oraz witaminę E.
Kukurydza super słodka marki „Rolnik” świetnie komponuje się z wszystkimi produktami spożywczymi. Znakomicie smakuje w połączeniu z kurczakiem, tuńczykiem, owocami morza, majonezem, sosem winegret lub tysiąca wysp. Kukurydzę można dodać do sosów, risotta, lub po prostu usmażyć na patelni z innymi warzywami. Kukurydza to niezbędny składnik chili con carne, tortilli, pitty i dodatek do domowej pizzy.
Cena:
„Rolnik” Kukurydza konserwowa super słodka (340g) – ok. 2,80 zł
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem
Składniki:
600 g obranych ziemniaków
1 duża cebula biała
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka koperku
sól i pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.
Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor.
po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Rozgrzewająca zupa-krem z kukurydzy.
Składniki:
oczywiście kukurydza konserwowa 2 puszki
1,5 l. bulionu warzywnego ( ja używam naturalnej przyprawy do rosołu -wysuszone warzywa i przyprawy, w zależności od upodobania ale ok.1,5 łyżki stołowej na 1,5 l. wody)
szalotki szt.3
żabki czosnku szt.4
35 dag ziemniaków
świeży imbir ok. 4 cm lub płaska łyżeczka suszonego
2łyżki oleju kokosowego
sól, papryka chili do smaku, kurkuma 1 łyżeczka
Cebulę szalotkę i czosnek smażyć na oleju kokosowym, jak będzie szkliste dodać kukurydzę i chwilę smażyć dodać ziemniaki i bulion, oraz imbir i kurkumę i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie jak się warzywa ugotują blendujemy i doprawiamy do smaku papryką chili i solą. Jeśli jest za gęsta dodajemy trochę wrzątku, smacznego :)