Śledzie opiekane w zalewie wg Buni w miodzie
Śledziki na Wigilię – smaczne – można zrobić wcześniej
Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie
Składniki :
- kilka filetów świeżych śledzi
- mąka do oprószenia
- olej
- sól
- Pieprz kolorowy grubo mielony
- 2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 łyżki miodu
- 2 czerwone cebule
Umyte śledzie osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką .Smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Zagotować wody z octem , szczyptą soli, miodem , pieprzu , liśćmi laurowymi , pieprzem kolorowym w ziarnach , pokrojoną w ,,piórka „ cebulą .Ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Proponuję sprawdzić moc i kwaśność zalewy zanim zalejemy nią rybę – bo każdy ma inne upodobania . Można dolać odrobinę octu ( jak za mało kwaśne ) lub wody ( gdy za kwaśne ) i ponownie zagotować ( tylko nie zapomnieć o ponownym ostudzeniu zalewy ).