Śledzie – jakie mają właściwości dla zdrowia
Wielu z Was uwielbia śledzie w śmietanie, oleju, occie albo po kaszubsku. Sposobów podania jest wiele, ale zawsze zachowują one mnóstwo właściwości odżywczych. Znajdziesz w nich białka i witaminy. Dodatkowo nie posiadają dużo kalorii i pozytywnie wpływają na zdrowie. Zobacz co warto wiedzieć o śledziach.
Właściwości
Śledzie są bogate w białko, które jest pełnowartościowe oraz świetnie przyswajalne. Śledzie posiadaj zdrowe tłuszcze, które nie tuczą. Dodatkowo znajdziesz w nich nienasycone kwasy tłuszczowe. Składniki zawarte w śledziach wzmacniają odporność, zapobiegają chorobom serca, regulują ciśnienie krwi oraz obniżają poziom cholesterolu. Ponad to spożywając śledzie poprawiasz stan swoich oczu i kości. Śledzie możesz dodać do swojej diety szczególnie przy stanach depresyjnych oraz chcąc poprawić pamięć i koncentrację.
Na miażdżycę
Śledzie zawierają witaminę A,D oraz E. Wszystkie one działają przeciwmiażdżycowo więc świetnie nadadzą się dla osób z chorobami układu krążenia. Z kolei witamina B6 oraz B12 z pewnością zapewnią niezbędną, dzienną dawkę na witaminy. Dodatkowo znajdziesz w śledziach żelazo, cynk, miedź, fosfor oraz jod. Kwasy omega – 3 przyspieszą Twoją przemianę materii oraz spalanie tłuszczu.
W kuchni
Śledzie są najzdrowsze w postaci mrożonej. Jednak czasami ciężko je dostać. Częściej spotykane są śledzie solone, które zawierają witaminy A,E i B. Pamiętaj, aby śledzie namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, aby pozbyć się nadmiaru sodu. Ryby te świetnie sprawdzą się w towarzystwie warzyw, czy owoców morza. Lepiej jest przyrządzić samemu marynatę niż kupować gotową, ponieważ bywają ciężko strawne i zawierają konserwanty. Na lekką dietę piecz śledzie na ruszcie lub w piekarniku, duś lub gotuj na parze.