Śledzie to prawdziwy przysmak wielu Polaków, jednak niewiele osób wie o tym, iż są one bardzo dobrym źródłem białka, witamin oraz mikroelementów. Pomimo tego, iż zalicza się je do tłustych ryb, to jednak są niskokaloryczne, dlatego też osoby będące na diecie odchudzającej mogą bez obaw po nie sięgać.
Przewodnik po śledziach
Obecnie w sklepach jest dosyć duży wybór różnego rodzaju śledzi, jednak po które warto sięgnąć? Najsmaczniejsze są odławiane w maju matiesy zwane również matiasami, ponieważ mają dosyć delikatny smak. Od lipca do września poławia się nieco tłustsze i słone śledzie z mleczem i ikrą, natomiast ryby, które poławiane są od października, uchodzą za najchudsze. Wybierając się na zakupy do sklepu rybnego, warto sięgnąć po tzw. zielone śledzie, które można zarówno piec, jak i smażyć. Od czasu do czasu można również zdecydować się na śledzie wędzone takie jak kipery lub piklingi.
Wartości odżywcze śledzi
Śledzie zaliczane są wprawdzie do tłustych ryb, jednak warto wiedzieć o tym, iż nie są zbyt kaloryczne. Zawierają za to bardzo duże ilości kwasów omega-3, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Jakie jeszcze cenna dla zdrowia składniki odżywcze znajdują się w śledziach? W tych niewielkich rybach można znaleźć dosyć duże ilości potasu, pełnowartościowego białka, cynk, żelazo, fosfor, jod, miedź, a także takie witaminy jak A, B6, B12, D oraz E.
Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską
Składniki:
6 filetów śledziowych
1 mały ogórek konserwowy pokrojony w plasterki
1 posiekane jabłko
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1/2 cytryny
po 2 łyżki musztardy francuskiej i oliwy z oliwek
po 1 łyżce śmietany 12% i majonezu
pół pęczka szczypiorku
odrobina czarnego pieprzu do smaku
Jabłko obrane i drobno posiekane wymieszać w miseczce z pokrojonym wcześniej ogórkiem konserwowym. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki i połączyć w osobnej misce z pokrojoną w kostkę cebulą. Składniki znajdujące się w dwóch osobnych miskach skropić sokiem z cytryny, dodając następnie do nich po 1 łyżce oliwy z oliwek i musztardy francuskiej oraz po pół łyżki majonezu. Zawartość każdej miski bardzo dokładnie wymieszać. Na talerzu wyłożyć filety śledziowe a na ich wierzchu ułożyć zawartość drugiej miski. Całość skropić odrobiną oliwy z oliwek, doprawić pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tatar ze śledzia
Składniki:
2 filety śledziowe
po 1 łyżeczce musztardy i soku z cytryny
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
po 1 łyżce marynowanej cebuli i posiekanego szczypiorku
3 łyżki marynowanych podgrzybków (lub innych grzybów)
odrobina pieprzu i cukru do smaku oraz oliwy z oliwek
Filety śledziowe posiekać bardzo drobno, dodając do nich następnie natkę pietruszki, musztardę, sok z cytryny, pieprz i cukier. Marynowaną cebulę i podgrzybki oraz szczypiorek również posiekać drobno, mieszając następnie ze śledziami. Małe filiżanki wysmarować odrobiną oliwy z oliwek, wypełniając je następnie przygotowanym wcześniej tatarem. Całość wyłożyć na talerzyk, ozdabiając szczypiorkiem lub odrobiną natki.
Śledzie po węgiersku
Składniki:
4 filety śledziowe w oleju
1 średniej wielkości cebula
5 pieczarek pokrojonych w kostkę
100 ml świeżego mleka
250 g pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
80 g przecieru pomidorowego
odrobina soli i pieprzu do smaku
Filety śledziowe zalać mlekiem, mocząc je przez około 30 minut. Cebulę poszatkować i przysmażyć w garnku na złoty kolor. Następnie dodać do niej pokrojone pieczarki oraz paprykę. Całość dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, doprawiając całość odrobiną pieprzu i soli i dusząc jeszcze przez około 5 minut. Śledzie odsączyć i pokroić w kostkę, zalewając następnie przygotowanym wcześniej sosem. Tak przygotowane danie odstawić na godzinę do lodówki, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
Filety śledziowe w oliwie
Składniki:
8 solonych filetów śledziowych bez skóry
1 duża cebula
1 szklanka mleka
kilka łyżek oleju rzepakowego
odrobina pieprzu czarnego do smaku
Filety śledziowe opłukać i zalać mlekiem, odstawiając je następnie na 30 minut w chłodne miejsce. Wymoczone filety opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć, krojąc następnie na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą, dzięki czemu będą delikatniejsze w smaku. W słoiku układać warstwami pokrojone śledzie i cebulę, pamiętając o tym, że ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę należy dodatkowo oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cały słoik zostanie już zapełniony, należy wlać do niego kilka łyżek oleju rzepakowego. Tak przygotowane śledzie należy odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce tak, aby wszystkie smaki idealnie się ze sobą przegryzły.