Skręcane paluchy z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto francuskie:
- 50 dkg mąki
- 30 dkg masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 jajko
Farsz:
- 50 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dodać masło, żółtka i śmietaną. Wyrobić jednolite cisto i wstawić do lodówki na 2 godz.
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt. Na jedną połowę nałożyć cały farsz, następnie przykryć drugą połową. Boki dokładnie skleić i nożem kroić paski grubości ok 2 cm. Każdy skręcić w paluchy, posmarować jajkiem i przełożyć na blachę. Piec przez ok 25-30 min w temperaturze 200-220 C