Sernik z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
100 g mąki bezglutenowej,
100 g drobnego cukru,
20 g masła,
szczypta soli;
Nadzienie:
250 g mascarpone,
3 żółtka,
1 białko,
60 g cukru,
2 listki żelatyny,
odrobina mleka,
wanilia,
500 g truskawek,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Biszkopt: Upiec płaski biszkopt albo nieco wyższy i pokroić na mniej więcej centymetrowe placki. Podanych składników powinno starczyć na dużą blachę. Trzeba ją wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Jajka ubijać na parze z cukrem, aż mocno zgęstnieją, a potem jeszcze chwilę aby wystygły. Dodać przesianą mąkę i stopione masło i szybko wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa: Ubić żółtka z 3 łyżkami cukru na kogel-mogel. Dodać serek, wanilię i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącego mleka. Na koniec ubić pianę z białka, wymieszać ją z resztą cukru i delikatnie z kremem. Sernik: Z biszkoptu wyciąć 2 koła wielkości obręczy, w której chcemy zrobić ciasto. Jedno koło włożyć na spód obręczy położonej na płaskim naczyniu. Zostawić kilka najładniejszych truskawek do dekoracji. Pozostałe poprzekrawać wzdłuż na połówki. Wyłożyć nimi obręcz ciasno dookoła, tak aby powstała ładna korona. Resztę połówek położyć na środku. Wlać krem serowy do formy z truskawkami i potrząsnąć, tak aby dokładnie wypełnił zakamarki. Na wierzch płożyć drugie biszkoptowe koło. Wstawić do lodówki aż stężeje na jakieś 2-3 godz. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ogrzać obręcz np. palnikiem i delikatnie zdjąć. Wierzch sernika posypać cukrem pudrem i przybrać pozostałymi truskawkami.
nadesłała: Marta