Sernik czekoladowy przekładany serem Izaura

27 października 2023, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Bardzo z rodziną lubimy ten sernik, ponieważ połączenie czekolady i białego sera to zawsze sprawdzony sposób na przepyszne ciacho. Sernik nie jest trudny do wykonania, warto aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Sernik można dodatkowo polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

ciasto izaura

składniki na ciasto:

3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

4 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 gram masła

cukier waniliowy

Masa serowa:

700 gram mielonego sera białego

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

120 gram masła

3 jaja

budyń waniliowy

Ciasto czekoladowe: do dużej miski wkładamy masło i cukier oraz kakao z cukrem waniliowym, dolewamy 5 łyżek wody zimnej i całość mieszamy, przelewamy do garnka i gotujemy około 5 minut mieszając.

Ostudzić.

Rozbić jajka, żółtka dodać do masy czekoladowej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, dodać do ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać 1/2 masy ciasta.

Masa serowa: rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka z cukrem ubić, dodać cukier waniliowy. Porcjami dodawać twaróg, masło, wsypać proszek budyniowy. Zmiksować. Ubić białka, dodać do masy serowej.

Masę serową rozsmarować na cieście czekoladowym i zalać resztą ciasta.

Wierzch ciasta warto lekko zwichrować widelcem w celu powstania wzorku, pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni C.

smacznego!

 

wypiek poleca redaktor Urodaizdrowie.pl – Małgorzata Kopeć

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz