Serniczki z patelni – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne serniczki smażone na patelni Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Serniczki z patelni – różne przepisy

10 listopada 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Macie dość nudnego, tradycyjnego sernika? Co powiecie na szybkie i proste serniczki z patelni? Zobaczcie ten innowacyjny przepis i koniecznie napiszcie jak Wam smakował!

serniczki z patelni

Syrniki

Placuszki z patelni możecie spotkać pod nazwą syrniki. Są to popularne na Ukrainie placuszki z twarogu, jajek oraz mąki. Można je przyrządzać w wersji na słodko lub słono, jednak najczęściej spotykane są w wersji pierwszej. Bardzo często podaje się je z rodzynkami lub innymi owocami. Najlepiej jeść je na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakują z cukrem pudrem, śmietaną czy konfiturą.

placuszki z borówkami

Z borówkami

Co kupić?

  • 250g twarogu półtłustego
  • 80g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 50ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g borówek
  • 3 łyżki wybranego słodzika
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Jajka zblendujcie z twarogiem, mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Następnie dodajcie do masy borówki i delikatnie wymieszajcie całość. Smażcie małe placki na oleju i podawajcie z jogurtem oraz kilkoma borówkami.

smazone placuszki

Tradycyjne

Co kupić?

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki do serwowania: cukier puder/miód/sezonowe owoce/dżem

Przygotowanie:

Twaróg rozgniećcie widelcem i wymieszajcie z cukrem waniliowym. Następnie dodajcie mąkę oraz jajko. Wilgotnymi dłońmi formujcie placki i obtoczcie je w mące. Smażcie na oleju po 5 minut na każdą stronę i podawajcie z ulubionymi dodatkami.

serniczki z bananem

Bez mąki

Co kupić?

  • Twaróg – 1kg
  • Cukier / miód – 150 g
  • 1 jajko
  • Kasza manna – 80 g
  • cukier waniliowy / wiórki kokosowe/ rodzynki – (opcjonalnie jeżeli macie ochotę na smakowe serniczki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszajcie. Podzielcie na kilka części – w zależności jak grube chcecie mieć placuszki. Opcjonalnie wychodzi 8 sztuk, średniej grubości. Obsmażcie je z każdej strony na rumiano i włóżcie do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Podawajcie z ulubionymi dodatkami.

placki z serem

zobacz również:

Cytrynowy sernik bez pieczenia z kremem

Prosty sernik kokosowy

Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie

Pyszny sernik z białą czekoladą w cytrynowej polewie – przepis

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...