Schab pieczony z ketchupową marynatą

28 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę inna wersja schabu pieczonego w całości .

Czas :2 godziny

Składniki :

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 papryki mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • ¼ kostki smalcu
  • 3 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin .Na patelni rozgrzać smalec .Mięso wyjąć z marynaty ( zetrzeć jej nadmiar ) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Ułożyć w garnku o grubym dnie ( jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie ). Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą . Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm . Przykryć garnek tak by była mała szpara .Dusić aż woda odparuje , mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego , sosu. Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić . Sos przetrzeć przez sito ( można potem zaprawić śmietaną ) .Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w sosie. Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek.