Sałatki z fasolą – przepisy

26 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Fasola to bardzo wartościowe warzywo. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, w tym cenne białko roślinne. Na bazarach i w sklepach spotkamy wiele odmian fasoli. Fasola biała, czarna i czerwona – każda z nich znajduje swoje miejsce w kulinarnym świecie. Istnieje wiele rodzajów fasoli i wiele sposobów na jej przygotowanie. Także puszka fasoli może pomóc nam w przygotowaniu zdrowych i pożywnych sałatek i dań.

 

sałatki z fasolą

Sałatka z fasoli i pomidorków

Składniki:
– 2 puszki białej fasoli, odsączonej i dobrze wypłukanej
– 1 ogórek pokrojony w kostkę
– 30 dag pomidorów winogronowych lub koktajlowych, przekrojonych na pół
– 4 zielone cebule, posiekane
– 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki
– 15-20 listków mięty, posiekanych
– 1 cytryna, skórka i sok
– sól i pieprz
– przyprawy
– oliwa z oliwek extra virgin
– ser feta

Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucić białą fasolę, ogórki, pomidory, szczypiorek, pietruszkę i miętę. Dodać skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, następnie dodać za’atar, sumak i pieprz aleppo. Na koniec dodać sok z cytryny i skropić oliwą z oliwek (2 do 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Dosmakować. Dodać ser feta. Pozostawić sałatkę w sosie na około 30 min. przed podaniem.

 

Sałatka z fasoli i pomidorków

Sałatka z 3 fasoli

Składniki:
– 20 dag ugotowanej czerwonej fasoli nerkowatej
– 20 dag ugotowanej czarnej fasoli
– 20 dag ugotowanej fasoli białej cannellini
– 1 średni seler naciowy
– ½ średniej cebuli
– 1 mały pęczek pietruszki
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki kminku w proszku
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– szczypta cayenne

Przygotowanie:
Seler, cebulę i pietruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć na bok. Dokładnie opłukać fasolę i odstawić. Wlać oliwę z oliwek, ocet, zmielony czosnek, kminek, sól i szczyptę cayenne do małego słoika z nakrętką i dobrze wstrząsać, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Umieść wszystkie trzy fasole w dużej misce. Następnie dodać posiekany seler, cebulę i pietruszkę. Wylać dressing na wierzch i dobrze wymieszać.

 

Sałatka z 3 fasoli

Meksykańska sałatka z czarną fasolą

Składniki:
– 2 puszki czarnej fasoli, wypłukanej i odsączonej
– 3 kolby świeżo ugotowanej kukurydzy, ziarna odcięte z kolby
– 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki posiekanej szalotki
– 2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 łyżki cukru
– 9 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka skórki z limonki
– 6 łyżek świeżego soku z limonki
– ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
– 2 awokado, posiekane

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki oprócz awokado w dużej misce i dobrze wymieszać. Przykryć i schłodzić na kilka godzin lub na noc. Tuż przed podaniem dodać awokado i delikatnie wymieszać, uważając, aby nie zmiażdżyć awokado. Udekorować posiekaną kolendrą. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

Meksykańska sałatka z czarną fasolą

Sałatka z selerem

Składniki:
– 2 puszki mieszanej fasoli, odsączonej i opłukanej
– 2 dymki, drobno posiekane
– 2 laski selera, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 duży pomidor bez pestek i pokrojony w drobną kostkę
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu z białego wina
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki sałatki w misce i dobrze wymieszać. Wymieszać składniki dressingu w osobnej misce lub dzbanku. Sałatkę polać dressingiem, dobrze doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

 

sałatka z selerem

Sałatka z fasoli i papryki

Składniki:
– 2 puszki fasoli, odsączonej i wypłukanej
– 1 szklanka czerwonej papryki, drobno posiekanej
– 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
– 1/2 szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 łyżki octu z białego wina
– 2 łyżeczki mielonego czosnku
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Fasolę, czerwoną paprykę, pietruszkę i cebulę włożyć do dużej salaterki. Do słoika z pokrywką wlać oliwę, ocet, czosnek, sól i pieprz. Przykryć szczelnie pokrywką i potrząsać, aż dobrze się połączą. Dodać dressing do mieszanki fasoli, używając łopatki. Przechowywać w lodówce.

Sałatka z fasoli i papryki

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Składniki:
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka koperku
– 1/4 szklanki drobno pokrojonego szczypiorku
– 3 kubki rzeżuchy, posiekanej
– 1 puszka fasoli cannellini, opłukanej i odsączonej
– tuńczyk
– sól dla smaku

Przygotowanie:
Do średniej wielkości miski odmierzyć oliwę z oliwek. Wymieszać z octem, sokiem z cytryny i musztardą, aż się zemulgują. Dodać koperek i szczypiorek. Dodać rzeżuchę, fasolę i tuńczyka, delikatnie wymieszać. Dosolić. Podawać na ulubionym pieczywie, w pomidorach lub awokado lub z ulubionymi krakersami.

 

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Sałatka z fasoli z kurczakiem i granatem

Składniki:
– 45 ml soku z limonki
– 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
– 45 ml (3 łyżki stołowe) posiekanej świeżej mięty
– sól i pieprz
– 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół
– 1 puszka fasoli
– 60 ml (1/4 szklanki) cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 sałata bostońska, liście
– 1/2 szklanki (125 ml) ziaren owoców granatu

Przygotowanie:
W misce wymieszać sok z limonki, olej i miętę. Doprawić obficie solą i pieprzem. Użyć 30 ml (2 łyżki stołowe) do posmarowania kurczaka i zamarynowania. Dodać fasolę i cebulę do miski z dressingiem i dobrze wymieszać. Rozgrzać grill lub patelnię na średnim ogniu. Kawałki kurczaka grillować przez 5 min. z każdej strony. Odstawić na 2 min. i pokroić każdą część na 3 paski. Spód talerzy przykryć liśćmi sałaty, dodać fasolę z winegretem, paski kurczaka i kilka ziaren owocu granatu.

 

Sałatka z fasoli z kurczakiem i granatem

Sałatka z fasolki z jajkiem

Składniki:
– 200 g fasoli białej
– 4 jajka
– 200 g pieczarek marynowanych
– 100 g papryki konserwowej (marynowanej)
– 100 g majonezu light
– 50 g musztardy sarepskiej
– przyprawy: sól, pieprz, koper, sok z limonki

Przygotowanie:
Fasolę umieść w misce, zalać zimną wodą i zostawić na 10 godz. Po tym czasie odlać wodę z fasoli, dodać nasiona do garnka i zalać świeżą wodą. Gotować fasolę do miękkości – ok. 1 godz. Jajka ugotować na twardo. Pokroić pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę a ugotowane i obrane jajka w dużą kostkę. Ugotowaną fasolę odcedzić na sicie. Dodać do miski razem z resztą wszystkich składników. Przyprawić całą sałatkę, posypać świeżym koperkiem.

 

Sałatka z fasolki z jajkiem

Sałatka z fasoli i sera pleśniowego

Składniki:
– 1 puszka fasoli czarnej konserwowej
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
– 1 opakowanie sera pleśniowego typu Roquefort
– natka pietruszki
– ocet balsamiczny
– oliwa z oliwek
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:
W misce umieścić: drobno posiekaną pietruszkę, ser pleśniowy połamany na drobne kawałeczki oraz dobrze odcedzoną, czarną fasolę i kukurydzę. Składniki delikatnie wymieszać. Przygotować dressing w osobnym naczyniu, mieszając oliwę z octem balsamicznym i przyprawami. Sałatkę położyć na talerzach, polać dressingiem według uznania.

 

Sałatka z fasoli i sera pleśniowego

Sałatka z fasolą i jajkami

Składniki:
– 1 średni brokuł
– 250 g sera feta
– 1 puszka kukurydzy
– ½- 1 puszki czerwonej fasoli
– 4 jajka na twardo
Dressing:
– 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
– 4 łyżki majonezu
– 3 łyżki keczupu

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka schłodzić i obrać i pokroić w dużą kostkę. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, wsypać szczyptę soli i szczyptę cukru i gotować bez przykrycia około 5-6 min. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Fetę pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wymieszać w misce lub układać naprzemiennie.

 

Sałatka z fasolą i jajkami

 

zobacz również:

Sałatki z kaczką – przepisy

Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

Dobre sałatki na obiad