Sałatka z selera z szynką
Z okazji 30-lecia firmy „Rolnik” na rynku, marka proponuje konsumentom seler wyborny w jubileuszowym opakowaniu 30% gratis. Klient w cenie standardowego opakowania otrzymuje 30 procent produktu w prezencie. Seler wyborny „Rolnik” to cienko starty, świeży seler, zalany octową marynatą. Gotowy do bezpośredniego spożycia, zaoszczędzi czas i wysiłek w codziennym kucharzeniu. Znakomity zarówno do potraw gotowanych, sałatek oraz jako dodatek zaostrzający apetyt przed właściwym posiłkiem. Seler wyborny „Rolnik” dzięki delikatnej zalewie utrzymuje kolor warzywa w przeciwieństwie do selera tartego na świeżo. Posiada także wyjątkowe walory smakowe. Seler w zalewie posiada jasną barwę i apetycznie prezentuje się w salaterce.
Warto nadmienić, że bez delikatnie tartego selera nie obędzie się ryba po grecku, galaretka z nóżek czy smakowita sałatka warzywna. Spożywany jako dodatek do czerwonych mięs i ryb wydobędzie z dań wyjątkowy aromat.
Diety cud nie ma ….ale jest seler
Trudno przecenić, a nawet wymienić wszystkie walory odżywcze tego niepozornego warzywa. Seler zawiera aż dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Jest bogaty w kompleks witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za prawidłowe krążenie, właściwe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych oraz tworzenie materiału genetycznego. Seler stanowi podstawę diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny, a dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości. Ponadto przyspiesza przemianę materii, tym samym wspomagając proces detoksykacji organizmu. Zawartość wit. B5 w selerze wspomaga metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek, a wit. PP reguluje poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Seler to także niewyczerpane źródło witaminy E, nazwanej witamina młodości, która w parze z witaminą C chroni skórę przed niszczącymi ją wolnymi rodnikami.
,
Przepis na pyszną sałatkę z szynka i selerem
składniki:
*1 słoik selera konserwowego
*1 puszka kukurydzy
*kilka ogórków konserwowych
*4-5 niewielkich jajek ugotowanych na twardo
*25 dag szynki
*majonez
*sól, pieprz
Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odlewamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy i dodajemy majonez. Warto sałatkę schłodzić przez pół godziny przed podaniem, aby smaki się ze sobą połączyły.
Cena w sklepie:
Seler wyborny „Rolnik” 30% w prezencie: (442 g): ok. 2, 80 zł