Sałatka z pomarańczami
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy /30 dag/,
- 2 pomarańcze /40 dag/,
- 2 czerwone jabłka /35 dag/,
- 1 czerwona cebula /12 dag/,
- ¾ szklanki żółtego sera /podlaski, edamski/, pokrojonego w kostkę,
- 3 łyżki rodzynek,
- 4 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki mocnego naparu herbaty
Sos: 1 słoik majonezu /40dag/, ½ szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka oleju, sok z ½ cytryny, szczypta cynamonu Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Do przybrania: 1 owoc kiwi, kilka połówek orzechów włoskich.
Przyrządzanie:
Kukurydzę osączyć z zalewy, Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać, sparzyć i osuszyć. Z jednego owocu otrzeć skórkę i zachować do sosu. Oba owce obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki opłukać, osączyć, namoczyć w herbacie /40 min/, i ponownie osączyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać.
Przygotować sos: śmietanę połączyć z olejem, dodać majonez, sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
Sałatkę polać sosem i wymieszać. Podawać przybraną plasterkami kiwi i połówkami orzechów włoskich.