Szaszłyki wieprzowe w kefirze

9 grudnia 2022,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Soczyste mięso wieprzowe jakie dodajemy do szaszłyków zyska nowy wymiar smaku dzięki zastosowaniu marynaty z kefiru lub jogurtu. Możemy serwować naszą mięsna przekąskę w towarzystwie świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, krążków czerwonej cebuli, cukinii lub grillowanych warzyw i sosów, dipów, ajwarów itp.

szaszłyki na kefirze

składniki:

kg schabu bez kości

2 ząbki czosnku

1/2 litra kefiru

sól, pieprz

cebula czosnkowa

 

Dodajemy przeciśnięty czosnek do kefiru. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami, układamy w naczyniu przekładając krążkami cebuli i zalewamy kefirem.  Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Wyjmujemy mięso z marynaty, nabijamy na drewniane szpatułki i pieczemy z obu stron na ruszcie posmarowanym olejem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....