Sałatka z kiełkami i orzechami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
– sałata roszponka – 100 g
– kiełki rzodkiewki – 100 g
– kiełki słonecznika – 100 g
– kiełki lucerny – 50 g
– rzodkiewka – 8 sztuk
– pomidorki cherry – 80 g
– orzechy włoskie – 50 g
– orzechy laskowe – 50 g
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Laskowe i włoskie orzechy wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i upraż. Zarumienione zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia. By pozbyć się skórki orzechów, wystarczy je potem potrzeć w dłoniach lub w lnianej ściereczce.
2. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki, a rzodkiewkę w cienkie plastry.
3. W małej misce przygotuj sos. Zawartość opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z zimną wodą i oliwą – w ten sposób otrzymasz sos, który idealnie połączy wszystkie składniki.
4. W misce wymieszają listki roszponki z kiełkami, orzechami, pomidorkami i rzodkiewką. Tuż przed podaniem całość polej sosem i dopiero wtedy wymieszaj – będziesz mieć pewność, że warzywa nie rozmokną i pozostaną chrupiące.