Sałatka piknikowa z grzankami
Składniki:
1/2 główki sałaty,
2 pomidory,
1/3 czerwonej papryki,
1/2 ogórka,
5 dag żółtego sera,
5 dag szynki konserwowej,
5 rzodkiewek,
8 kawałków chleba tostowego,
ząbek czosnku,
łyżka szczypiorku,
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu, 2 łyżki ketchupu,
2 łyżki majonezu,
ostra papryka.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.
Sałatka świetnie pasuje do grilla albo na piknik:)