Sałatka imprezowa z kuskusem
¾ szklanki kaszy kuskus
25 dkg piersi z kurczaka
½ l wody
1 kostka bulionowa Bulion Cielęcy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
5 dkg zielonej części pora
5 dkg czerwonej świeżej papryki
5 dkg konserwowego ogórka
5 dkg żółtego pikantnego sera
7 łyżek majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
W garnku zagotowujemy wodę z kostką bulionową. Wkładamy kurczaka i gotujemy przez 10 minut. Mięso wyjmujemy, z wywaru odlewamy ¾ szklanki i zalewamy kaszę. Przykrywamy ją i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Paprykę, mięso i ogórka kroimy w kostkę.
Kuskus, fasolę, kukurydzę, pora, paprykę, pierś, ogórka, oliwę i majonez wrzucamy do miski i dokładnie delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser.
Smacznego!