Sałatka Cesar

26 kwietnia 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki

2 główki sałaty rzymskiej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 pokrojonej w kostkę bułki
2 jaja
łyżeczka sosu Worcester
sok wyciśnięty z cytryny
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz

Liście sałaty opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z pokrojoną bułką i 2 łyżkami oliwy, zrumienić na blasze lub patelni. Jajka ugotować (niecałe 2 minuty), po kilku minutach obrać. Do soku z cytryny dodać sos, sól, pieprz i jajka i utrzeć, dolewać pozostałą oliwę i mieszać do uzyskania majonezu. Sałatę posypać grzankami i parmezanem, polać sosem, do sałatki można dodać paski grillowanego kurczaka lub plasterki wysmażonego bekonu.



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....