Różowa czekolada – jak smakuje rubinowa rozkosz?
Czy znasz kogoś, kto nie lubi czekolady? No właśnie, byłoby trudno znaleźć. Czekolada to słodki przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Występuje w wielu smakach, wersjach i rodzajach. Jednak, czy kiedykolwiek wiedzieliście różową czekoladę? Posiada ona same naturalne oraz zdrowe składniki, a w dodatku powala smakiem. Nie wierzysz? Zobacz co jeszcze o niej wiemy.
Różowo mi
Różowa czekolada jest znana tez pod nazwą ruby – rubinowa. Jest to stosunkowo młoda czekolada, ponieważ wynaleziono ją dopiero w 2017, a w 2018 wprowadzono na rynek. Różowa czekolada jest dopracowana w każdym calu, a to dlatego, że tworzono ją aż 13 lat. Minęło też sporo lat od ostatniej nowości, jaką była biała czekolada. Ostatni hit na rynku pojawił się w 1930 więc producenci kazali nam długo czekać na kolejne pyszności.
Cudowny kolor czekolady wynika z rubinowego kakaowca, który rośnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ekwadorze oraz Brazylii. Najbardziej zdumiewające jest chyba to, że różowa czekolada składa się tylko z naturalnych składników, a w procesie produkcji nie używa się żadnych sztucznych barwników ani aromatów.
Charakterystyka rubinowa
Różową czekoladę rozpoznasz bez problemu nawet z zamkniętymi oczami. Dlaczego? Otóż jej smak jest bardzo orzeźwiający oraz owocowo – jagodowy, natomiast konsystencja jest bardzo kremowa w porównaniu z innymi czekoladami. Co prawda z czarną czekoladą nic nie wygra pod względem właściwości zdrowotnych, ale różowa czekolada wcale tak mocno nie odstaje.
Czarna czekolada poprawia funkcjonowanie serca, pomaga walczyć z nadciśnieniem i zapobiega odkładaniu się cholesterolu w żyłach. Natomiast rubinowa czekolada również jest źródłem antyoksydantów, ale w mniejszej ilości. Z kolei naturalne barwniki pomagają zwalczać wolne rodniki, a magnez i polifenole pozytywnie wpływają na organizm.
Wykorzystanie
Najprościej rzecz mówiąc, możesz wykorzystać różową czekoladę w identyczny sposób, jak każdą inną. Bez problemu ją podgrzejesz a nawet rozpuścisz. Rubinowa czekolada świetnie sprawdzi się jako dekoracja tortów, przez wzgląd na swój oryginalny kolor. Wykonaj z niej napis, zrób kwiatki, figurki lub inne dekoracje. Zetrzyj na tarce czekoladę i użyj jako ozdoby do lodów, gofrów, ciast, czy innych deserów. Świetnie sprawdzi się też jako drobny prezent czy miły gest.
zobacz również:
Biała czekolada – przepis na zdrową, domową czekoladę
Gorąca czekolada z chilli – super przepis!
Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy
Czy czekolada jest szkodliwa?