Rolada ziemniaczana ze szpinakiem

12 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag ziemniaków
10 dag mąki
5 dag parmezanu
1 kg liści szpinaku
1-2 ząbki czosnku
15 dag masła
2 jaja
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ubić z 1/3 masła. Szpinak umyć i zblanszować we wrzącej osolonej wodzie (ok. 2-3 min.), po czym odcedzić. Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła, dodać grubo pokrojony szpinak i roztarty czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać parmezan, jajko i znów dokładnie wymieszać. Dobrze wystudzone ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na oprószonej mąką lnianej ściereczce na prostokątny placek o grubości 1 cm. Rozsmarować na nim szpinak i zwinąć w roladę. Całość zawinąć w lnianą ściereczkę, jej końce zawiązać. Przewiązać w kilku miejscach pośrodku lub zaszyć ściereczkę tak, by tworzyła rękaw dla rolady. Delikatnie przełożyć roladę do brytfanny z osolonym wrzątkiem, przykryć i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wyjąć roladę z wody, rozwinąć ściereczkę, przełożyć roladę na półmisek. Podawać na ciepło pokrojoną  plastry i polaną masłem.