Pyszne kotlety z warzyw
Artykuł zewnętrzny
Kotlety z warzyw są doskonałym pomysłem na danie obiadowe nie tylko dla wegetarian. Podawane z ziemniakami, kaszą lub ryżem stanowią świetną alternatywę dla kotletów mięsnych. Wszakże typowy polski obiad to kotlet, ziemniaki i surówka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco tę tradycję urozmaicić. Więcej warzyw jeszcze nikomu nie zaszkodziło :) Smacznego!
Składniki:
- 100 g marchewki,
- 50 g pietruszki,
- 100 g selera,
- 40 g pora,
- 90 g cebuli,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- bułka tarta.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i pora posiekać i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić resztę warzyw i przez chwilę podsmażać. Podpowiem tylko, że tak podsmażane warzywa mozna wykorzystac również w zastępstwie surówki do obiadu. Sprawdzą się znakomicie! Nasze warzywka należy teraz doprawić solą i pieprzem. Można dodać suszonych ziół według uznania. Do podsmażonych warzyw wbić jajko i bardzo dokładnie zmieszać dodając niedużą ilość bułki tartej dla zagęszczenia. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.
Kosztowałyście już kiedyś jarskich kotletów?