Pyszne kotlety z warzyw

15 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Kotlety z warzyw są doskonałym pomysłem na danie obiadowe nie tylko dla wegetarian. Podawane z ziemniakami, kaszą lub ryżem stanowią świetną alternatywę dla kotletów mięsnych. Wszakże typowy polski obiad to kotlet, ziemniaki i surówka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco tę tradycję urozmaicić. Więcej warzyw jeszcze nikomu nie zaszkodziło :) Smacznego!

Składniki:

  • 100 g marchewki,
  • 50 g pietruszki,
  • 100 g selera,
  • 40 g pora,
  • 90 g cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i pora posiekać i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić resztę warzyw i przez chwilę podsmażać. Podpowiem tylko, że tak podsmażane warzywa mozna wykorzystac również w zastępstwie surówki do obiadu. Sprawdzą się znakomicie! Nasze warzywka należy teraz doprawić solą i pieprzem. Można dodać suszonych ziół według uznania. Do podsmażonych warzyw wbić jajko i bardzo dokładnie zmieszać dodając niedużą ilość bułki tartej dla zagęszczenia. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kosztowałyście już kiedyś jarskich kotletów?