Wegański bigosik z kapusty włoskiej | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wegański bigosik z kapusty włoskiej

15 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Potrawy przygotowane całkowicie bez dodatku składników pochodzenia zwierzęcego mogą zaskoczyć nawet zagorzałych mięsożerców. Bigos z kapusty włoskiej jest ciekawym daniem obiadowym, które urozmaici menu każdego, nie tylko wegetarianina i weganina. W dodatku pięknie prezentuje się na talerzu ze względu na karbowane liście. Jako, że bazuje na świeżej kapuście, jest potrawą raczej słodką, nieprzypominającą smakiem bigosu z kapusty kiszonej. Jest za to przepyszny!

Składniki:

  • 200 g kapusty włoskiej,
  • 1/2 dużej cebuli białej,
  • 70 g pora,
  • 10 g leśnych grzybów,
  • 30 g marchewki,
  • 1-2 ziarenka jałowca,
  • mała, płaska łyżeczka kminku,
  • 3 ziela angielskie,
  • listek laurowy,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka przyprawy typu maggi/sosu sojowego,
  • dwie śliwki suszone,
  • 2 niepełne szklanki wody,
  • olej do podsmażenia cebulki.

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie, aby zmiękły. Cebulę i pora posiekać na drobno. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę i pora. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustkę poszatkować na kawałki odpowiadające nam wielkością (jak zmiękną, zmniejszą rozmiar). Namoknięte grzyby pokroić na drobno. Kapustę i grzyby wrzucić na patelnię, zalewając wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać ziele angielskie, ziarna kminku, pieprzu i jałowca oraz liść laurowy. Przykryć pokrywką i dusić. Następnie dodać startą marchew i posiekane na drobno śliwki suszone. W dalszym ciągu dusić, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić przyprawą typu maggi (uwaga na skład) lub sosem sojowym. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki przejdą się nawzajem.

Dacie się skusić na ten nietypowy wariant bigosu?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz