Puree ziemniaczane z duszonym karczkiem i sosem morelowym

14 kwietnia 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Jedwabiste, gładkie puree ziemniaczane wspaniale się komponuje ze słodkawym sosem morelowym i duszonym karczkiem – pychota!!!

składniki:

1kg ziemniaków
1kg karczku wieprzowego
10 suszonych moreli
1 bulionetka
1 cebula
1 szczypta szafranu
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku

wykonanie:

Karczek opłukać, opruszyć solą i pieprzem. W rynniku rozgrzać olej, włożyc karczeki i opiec go ze wszystkich stron na złoty kolor, zalać wodą, dodać bulionetkę, włożyć morele i gotować na wolnymogniu ok.45min. Cebulkę oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sosu 15min,przed końcem gotowania.
Po tym czasie mięso i morele wyjąć, pokroić mięso na plastry, morele wyłożyc na sitko i widelcem rozgniatać, by pozostały tylko skórki – miąższ dodać do sosu. Mąkę rozpuścić w odrobinię zimnej wody – wlać do sosu i energicznie mieszajac zagotować, włożyć plastry mięsa do sosu.
Ziemniaki obrać i ugotowac na mięko, odcedzić wodę, by w ziemniakach zostało jej odrobinę, dodać masło – zgnieść na jednolite puree. Szczypiorek drobno pokroić.
Na talerze wykładać porcje ziemniaków, plasterek karczku i polać sosem, posypać szczypiorkiem.

SMACZNEGO!!!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz