Pulpa mango – przepisy na smaczne desery
Mango to jedno z najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Przez Hindusów jest nazywane owocem bogów. Ma charakterystyczny, słodki, a zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Jego delikatny miąższ o charakterystycznie pięknym zapachu i pomarańczowo-żółtej barwie przenosi nas do odległych tropikalnych krajów.
Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Zawiera m.in.: witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Owoce mango są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, w tym między innymi witaminę A, C, E, które walczą z nadmiarem wolnych rodników szkodliwym dla organizmu. Dzięki temu nie tylko zapobiegają procesom nowotworowym i wielu chorobom, ale również pomagają w spowolnieniu procesów starzenia. Cechują się dużą zawartością beta-karotenu chroniącego skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Mango jest także dobrym źródłem potasu, magnezu i miedzi. Dostarcza również dużo błonnika i białka. Zawiera glikozyd zwany mangiferyną mający działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe oraz zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Mango zawiera również pektyny, które spowalniają przyswajanie węglowodanów i utrzymują prawidłowy poziom cukru we krwi, przez co uczucie sytości po posiłku pozostaje na dłużej. Bogate wartości odżywcze sprawiły, że owoc dołączył do grona najbardziej pożywnych produktów świata.
Mango ma wiele zastosowań kulinarnych, choć najczęściej wykorzystywane jest w kuchni azjatyckiej, w której jest jednym z najbardziej popularnych składników. Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Świeże owoce są doskonałą formą przekąski. Owoc ten można również spożywać w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. W rodzimej Azji owoc dodawany jest do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek. Krojone surowe, konserwowe lub suszone owoce mango można stosować do owsianek, sałatek owocowych, przystawek z wędlin, owoców morza, ryb i mięs. Z mango wytwarza się także soki, koktajle oraz dżemy. Mieszkańcy Indii wykorzystują nie tylko owoce, ale także pestki i młode liście. Mango świetnie gasi pragnienie, a jego egzotyczny smak idealnie komponuje się zarówno z deserami, jak i daniami wytrawnymi. Niestety, kupno świeżego mango w dobrej jakości, to nie taka prosta sprawa. Na szczęście świetnie zastępuje go przecier przygotowany z dojrzałych owoców, czyli pulpa mango. Pulpę mango można wykorzystać do sosów, lodów, ciast, deserów np. jako kluczowy składnik napoju chłodzącego mango lassi, czy też jako polewa do lodów. Warto podkreślić, że pulpa posiada właściwości chłodzące i stosowana jest w przypadku przegrzania organizmu. Pulpa z mango to pełnowartościowy miąższ, czyli doskonale zmiksowane całe owoce mango z najbardziej wykwintnych i najdroższych odmian. Pulpa z mango jest jedwabista, gęsta i naturalnie słodka. Ma świeży, energiczny smak.
Liczba sposobów na wykorzystanie pulpy mango ograniczona jest tylko wyobraźnią. Podpowiadamy kilka przepisów na desery z wykorzystaniem pulpy mango. Najbardziej popularny napój to mango lassie, który jest idealny na upalne dni: doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Wykonanie jest bardzo proste: można koktajl zrobić na bazie świeżego owocu lub gotowej pulpy, która smakuje niezwykle owocowo i posiada te same wartości i minerały co świeży owoc. Podstawą może być mleko skondensowane lub zwyczajne mleko np: 2 %.
składniki:
Pulpa Mango puszka
125 ml mleka 2 %
125 ml jogurtu naturalnego
4 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta kardamonu lub curry
Wszystkie składniki na napój lassie umieścić w blenderze kielichowym i mieszać około 1 minuty, przed podaniem dobrze schłodzić lub serwować z kostka lodu i miętą.
Galaretka pulpa mango
Składniki:
– 2 łyżeczki żelatyny
– 1/2 szklanki gorącej wody
– 1 szklanka pulpy mango
– 1/2 szklanki mleka
– 10 kostek lodu
– 5 łyżek cukru
– 2 gałązki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Włożyć żelatynę do małej miski, zalać gorącą wodą i odczekać aż się rozpuści (ok. 2 min.). Wymieszać pulpę mango, mleko i kostki lodu. Wlać mieszaninę żelatyny do mieszanki mango i dobrze wymieszać łyżką, aż kostki lodu się rozpuszczą. Dodać cukier. Przelać do foremek, wstawić do lodówki na 2 godz. Wyłożyć puddingi na talerz, udekorować kilkoma płatami świeżego mango i gałązkami mięty.
Mango lassi z truskawkami
Składniki:
– 150 g pulpy mango
– 200 ml mleka kokosowego
– 80 ml syropu ryżowego
– 20 ml soku z limonki
– 2 g Agar-Agar
– 200 g truskawek
– 8 liści świeżej mięty
– 10 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Pulpę mango, mleko kokosowe, syrop ryżowy i sok z limonki wymieszać w mikserze na puree. Wlać mieszaninę na patelnię, dodać agar-agar i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszankę wlać do głębokich pucharków i wstawić do lodówki. Umyć i pokroić truskawki, drobno posiekać miętę. Po schłodzeniu ułożyć truskawki, ozdobić miętą, skórką i wiórkami kokosowymi.
Pudding chia pulpa mango
Składniki:
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1/3 szklanki nasion chia
– 1/3 szklanki płatków kokosowych
– 4 łyżki syropu klonowego
– 2 szklanki pulpy mango
Przygotowanie:
W misce wymieszać mleko kokosowe i migdałowe, nasiona chia, płatki kokosowe i 2 łyżki syropu klonowego. Umieścić w lodówce na co najmniej kilka godzin. Wymieszać pulpę mango z syropem klonowym. Połączyć puree z mango i pudding chia. Udekorować i podawać.
Pulpa mango z kruszonym ciastem
Składniki:
– 75 g masła
– 75 g mąki orkiszowej
– 50 g cukru
– 400 ml bitej śmietany
– 1 laska wanilii
– 1 szklanka pulpy mango
– owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Przykryć blachę piekarnika papierem pergaminowym. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W misce rękami wymieszać masło, mąkę i cukier na kruche ciasto. Rozprowadzić na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika, piec 15-20 min, ostudzić. Pulpę mango wymieszać z wanilią. Na dno pucharka wsypać pokruszone cisto, następnie dodać pulpę i przykryć bitą śmietaną. Udekorować kruszonką i owocami.
Jogurtowy pudding pulpa mango
Składniki:
– 400 g pulpy mango
– 1 paczka żelatyny
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– 400 ml płynnego mleka
– 150 gr cukru
– 100 ml jogurtu
– 2 jajka
Przygotowanie:
Wymieszać płynne mleko, żelatynę, cukier i skrobię kukurydzianą. Gotować powoli, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać pulpę mango, ponownie zagotować. Dodać jogurt i wymieszać. Zmniejszyć ognień, dodać ubite żółtka jaj, bardzo dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Wlewać stopniowo pianę z ubitych białek jajek, ciągle mieszając. Wlać pudding do szklanki. Podawać po ostygnięciu.
Mleczny pudding pulpa mango
Składniki:
– 2 puszki pulpy mango
– 5 łyżeczek żelatyny w proszku
– 100 g (1/2 szklanki) cukru pudru
– 500 ml (2 filiżanki) nektaru z mango
– 375 ml mleka
– śmietanka do podania
Przygotowanie:
Rozpuścić żelatynę. Cukier i 3/4 szklanki nektaru z mango zagotować do rozpuszczenia cukru. Żelatynę i mieszaninę nektaru mango, odparowane mleko i pozostały nektar mango dodać do pulpy mango. Dokładnie wymieszać. Podzielić na kubeczki, schłodzić w lodówce. Udekorować śmietaną.
Smoothie chia pulpa mango
Składniki:
– 2 szklanki pulpy mango
– 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
– 1 do 2 łyżeczek brązowego cukru
– 1 i 1/4 szklanki wody
– 4 łyżki stołowe nasion chia
– 2 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
Wymieszać w mikserze pulpę mango, mleko kokosowe i brązowy cukier (także sok z limonki), wodę i nasiona chia. Dostosować smak według gustu. W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Przelać do misek, foremek lub kubków. Schłodzić w lodówce.
Babeczki z pulpa mango
Składniki:
Ciasto:
– 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– szczypta soli
– 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– 6 łyżek masła
– 1 jajko
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 3/4 szklanki mleka
Do wypełnienia:
– 1/2 szklanki pulpy mango
– 4 łyżeczki cukru
– 1 łyżka soku z limonki
– 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej zmieszanej z 1 łyżką zimnej wody
Lukier:
– 1 szklanka masła, pokrojonego w kostkę
– 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Utrzeć masło i cukier, dodać jajko i wanilię wymieszać. Wypełnić foremki do 2/3 wysokości. Piec przez 15-18 min. Ostudzić. Wymieszać pulpę mango, cukier i sok z limonki, podgrzać, dodać skrobię kukurydzianą i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Zmiksować masło z cukrem, dodać wanilię i ubić ponownie. Używając małego noża wyciąć środek każdej babeczki pod kątem około 45 st. (wyciąć kształt stożka). Włożyć nadzienie do otworu za pomocą łyżki. Przykryć wyciętym ciastkiem. Polać lukrem.
Lody pulpa mango
Składniki:
– 2 szklanki pulpy mango
– 2 łyżki miodu lub nektaru z agawy
– ¼ szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka świeżego soku z limonki
Przygotowanie:
Zamrozić pulpę mango. Mrożoną pulpę wymieszać w blenderze z miodem (lub nektarem z agawy), jogurtem i sokiem z limonki. Dodać startą skórkę z limonki. Przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i mrozić minimum 6 godz., a najlepiej przez noc. Można przechowywać w zamrażarce przez okres do 1 miesiąca.
Lody na patyku
Składniki:
– 2 szklanki pulpy mango
– 1 i ½ szklanki jogurtu waniliowego
– ¼ szklanki mleka
Przygotowanie:
W mikserze wymieszać pulpę mango, 1 szklankę jogurtu i ¼ szklanki mleka. W małej misce wymieszać pozostały jogurt i 2 łyżki mleka. Foremki wypełnić mieszanką mango, dodać odrobinę jogurtu, a następnie dopełnić mieszanką mango. Długim szpikulcem lub nożem wymieszać masę w foremce. Mrozić przez noc.
Składniki:
– 3 szklanki pulpy mango
– 2 banany
– 3 szklanki jogurtu greckiego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Pulpę mango zmiksować z pokrojonym bananem. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wlać mieszaninę owoców. Wygładzi za pomocą łopatki. Mrozić przez godzinę. Wymieszać jogurt, miód i cynamon i rozprowadź na twardej mieszance owoców. Mrozić przez 2-3 godziny lub całą noc. Podzielić na plasterki.
Pianki pulpa mango
Składniki:
– 200 ml bitej śmietany
– 30 ml kremu kokosowego
– 10 g płatków żelatyny
– 200 g pulpy mango
– 50 g cukru
Przygotowanie:
Podgrzać śmietankę kokosową z cukrem. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć nadmiar wody z płatków żelatyny i rozpuść ją w kremie kokosowym. Dodać pulpę mango. Ochłodzić do temperatury pokojowej, przełożyć do foremek. Wstawić do lodówki. Podawać z bitą śmietaną.
Sernik pulpa mango
Składniki:
– 1 szklanka skondensowanego mleka (słodzonego)
– 1 szklanka mleka pełnego lub jogurt grecki (pełnotłusty)
– 1/2 szklanki pulpy mango
– opcjonalne dodatki: kardamon w proszku, szafran, orzechy do dekoracji
– olej lub masło do smarowania
Przygotowanie:
Wymieszać skondensowane mleko, jogurt i pulpę mango. Wlać mieszaninę do wysmarowanej foremki z usuwanym dnem, a następnie przykryć folią. Gotować pod ciśnieniem na parze przez 30 min. Powinien być twardy i suchy. Włożyć do lodówki i chłodzić przez 4-6 godzin. Wlać odrobinę pulpy mango tuż przed podaniem.
Tapioka z pulpa mango
Składniki:
– 100 g nasion tapioki
– 1 litr mleka kokosowego
– 1 laska waniliowa
– skórka cytrynowa
– sok z połowy limonki
– 60 g cukru trzcinowego
– 2 szklanki pulpy mango
– 1 granat
Przygotowanie:
Wlać mleko kokosowe, wanilię i cukier do rondla i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Dodać nasiona tapioki i gotować przez 20-25 min. na bardzo małym ogniu, mieszając regularnie. Pulpę mango wymieszać ze skórką cytryny i sokiem z limonki. Tapiokę podzielić na pucharki, dodać puree z mango. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min. Udekorować ziarnami granatu.
Mango Margarita
Składniki:
– 2 całe limonki
– 2 łyżki gruboziarnistego cukru lub soli
– 2 szklanki pulpy mango
– 1 i 1/2 szklanki Tequili
– 1 i 1/2 szklanki likieru Triple Sec
– 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Pulpę mango wymieszać z tequilą, likierem i cukrem. Dodać sok z limonek i kilka kostek lodu. Wymieszać blenderem na gładką masę. Dodać startą skórkę z limonki. Ozdobić szklanki cukrem lub solą i podawać.
zobacz również:
Koktajle warzywne – różne przepisy
Dietetyczne koktajle – przepisy
Koktajle mleczne owocowe – 9 super przepisów!
Koktajle z liśćmi – różne przepisy