Przepis na pączki z ziemniakami

9 lutego 2017, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

 

Jeśli nie lubisz robić (lub jeść) tradycyjnych pączków, ten przepis jest dla Ciebie!

Przepis na pączki z ziemniakami z nadzieniem różanym:

Składniki na ok. 50 sztuk:

1 kg ziemniaków

1 kg mąki

10 dkg drożdży

25 dkg masła lub margaryny

3 całe jajka

3 żółtka

¾ szklanki cukru

Szczypta soli

Konfitura z róży lub dżem (np. malinowy)

Kilka kropli olejku pomarańczowego

Cukier puder

 

Do smażenia:

1 litr oleju

Pół kostki smalcu

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę do miski i na gorącą masę rozkruszamy drożdże. Należy teraz chwilę odczekać. W tym czasie mikserem ubijamy jajka oraz żółtka z cukrem. Roztapiamy tłuszcz w rondelku lub na patelni i przestudzony wlewamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy też jajka, mąkę i aromat. Ciasto wyrabiamy dłońmi (musi od nich odchodzić). Następnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę lub blat i dzielimy na ok. 50 porcji wielkości pięści. Każdą porcję nadziewamy łyżeczką konfitury lub dżemu, zaklejamy i formujemy w kulkę. NIE MUSIMY CZEKAĆ, BY TAK PRZYGOTOWANE CIASTO WYROSŁO. W głębokim garnku rozgrzewamy litr oleju i  pół kostki smalcu. Pączki należy smażyć z dwóch stron aż się zarumienią. Po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem, czekoladą.

*Można nadziewać także po smażeniu – np. budyniem.

Tak przygotowane pączki są wilgotne i długo zachowują świeżość.

Smacznego!

 

zobacz również:

  1. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
  2. Pączki, oponki – różne przepisy na Tłusty Czwartek
  3. Włoskie pączki Bomboloni
  4. Ile kalorii mają tradycyjne pączki?