Przepis na pączki z ziemniakami
Jeśli nie lubisz robić (lub jeść) tradycyjnych pączków, ten przepis jest dla Ciebie!
Przepis na pączki z ziemniakami z nadzieniem różanym:
Składniki na ok. 50 sztuk:
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
10 dkg drożdży
25 dkg masła lub margaryny
3 całe jajka
3 żółtka
¾ szklanki cukru
Szczypta soli
Konfitura z róży lub dżem (np. malinowy)
Kilka kropli olejku pomarańczowego
Cukier puder
Do smażenia:
1 litr oleju
Pół kostki smalcu
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę do miski i na gorącą masę rozkruszamy drożdże. Należy teraz chwilę odczekać. W tym czasie mikserem ubijamy jajka oraz żółtka z cukrem. Roztapiamy tłuszcz w rondelku lub na patelni i przestudzony wlewamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy też jajka, mąkę i aromat. Ciasto wyrabiamy dłońmi (musi od nich odchodzić). Następnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę lub blat i dzielimy na ok. 50 porcji wielkości pięści. Każdą porcję nadziewamy łyżeczką konfitury lub dżemu, zaklejamy i formujemy w kulkę. NIE MUSIMY CZEKAĆ, BY TAK PRZYGOTOWANE CIASTO WYROSŁO. W głębokim garnku rozgrzewamy litr oleju i pół kostki smalcu. Pączki należy smażyć z dwóch stron aż się zarumienią. Po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem, czekoladą.
*Można nadziewać także po smażeniu – np. budyniem.
Tak przygotowane pączki są wilgotne i długo zachowują świeżość.
Smacznego!
zobacz również:
- Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
- Pączki, oponki – różne przepisy na Tłusty Czwartek
- Włoskie pączki Bomboloni
- Ile kalorii mają tradycyjne pączki?