Włoskie pączki Bomboloni

11 listopada 2013,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:275 g mąki pszennej, 275g mąki przennej razowej do wypieku domowego chleba, 100g stopionej margaryny, 70g cukru, 3 jajka, 20g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, łyżka esencji waniliowej, 125ml wody, 125ml mleka, skórka starta z cytryny.

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, wodę, stopioną letnią margarynę, esencję waniliową, jajka oraz skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ciasto ok. 10min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na gr. ok. 1cm i szklanką wycinać kółka. Odstawić, by krążki podrosły. Smażyć na głębokim oleju w temp. 180st ( ja to robiłam we frytownicy) z obu stron na rumiano. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:  6 żółtek, 450ml mleka, 10dag cukru, 4 dag mąki pszennej, cukier waniliowy.

400ml mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać dokładnie żółtka, cukry oraz mąkę. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Za pomocą szprycy masą nadziewać zimne pączki. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.

file1384199308



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...