Włoskie pączki Bomboloni
Ciasto:275 g mąki pszennej, 275g mąki przennej razowej do wypieku domowego chleba, 100g stopionej margaryny, 70g cukru, 3 jajka, 20g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, łyżka esencji waniliowej, 125ml wody, 125ml mleka, skórka starta z cytryny.
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, wodę, stopioną letnią margarynę, esencję waniliową, jajka oraz skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ciasto ok. 10min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na gr. ok. 1cm i szklanką wycinać kółka. Odstawić, by krążki podrosły. Smażyć na głębokim oleju w temp. 180st ( ja to robiłam we frytownicy) z obu stron na rumiano. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem: 6 żółtek, 450ml mleka, 10dag cukru, 4 dag mąki pszennej, cukier waniliowy.
400ml mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać dokładnie żółtka, cukry oraz mąkę. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Za pomocą szprycy masą nadziewać zimne pączki. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.