Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

29 października 2015, dodał: anita.szczepaniak
Artykuł zewnętrzny

 

ciasto z truskawkami.jpg2.jpg 72

Zrobienie pysznego tortu w bezglutenowej wersji to naprawdę nic trudnego. Wystarczą dobre chęci, odpowiednie składniki i odrobina czasu. Kluczem do sukcesu jest jednak przede wszystkim sprawdzony i prosty przepis. Właśnie taki jak prezentowany poniżej. Dzięki niemu nie trzeba wykazywać się szczególnym talentem kulinarnym i niesamowita fantazją, wystarczy podążać za wskazówkami w przepisie, a efekt końcowy z pewnością mile zaskoczy i zachwyci słodkolubne łasuchy i miłośników pysznych łakoci, bez względu na to czy muszą być na bezglutenowej diecie czy nie. Do dzieła!

 

Potrzebne składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

Bita śmietana

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru

Dowolne owoce

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!

3pauly.pl

zobacz również:

 

  1. Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej
  2. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  3. Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
  4. Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Zjadłabym, prezentuje się wspaniale. Muszę poszukać tej mieszanki bezglutenowej :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...