Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

29 października 2015,
dodał: anita.szczepaniak
Artykuł zewnętrzny

 

ciasto z truskawkami.jpg2.jpg 72

Zrobienie pysznego tortu w bezglutenowej wersji to naprawdę nic trudnego. Wystarczą dobre chęci, odpowiednie składniki i odrobina czasu. Kluczem do sukcesu jest jednak przede wszystkim sprawdzony i prosty przepis. Właśnie taki jak prezentowany poniżej. Dzięki niemu nie trzeba wykazywać się szczególnym talentem kulinarnym i niesamowita fantazją, wystarczy podążać za wskazówkami w przepisie, a efekt końcowy z pewnością mile zaskoczy i zachwyci słodkolubne łasuchy i miłośników pysznych łakoci, bez względu na to czy muszą być na bezglutenowej diecie czy nie. Do dzieła!

 

Potrzebne składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

Bita śmietana

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru

Dowolne owoce

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!

3pauly.pl

zobacz również:

 

  1. Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej
  2. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  3. Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
  4. Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.