Sernik toffi z orzechami

28 października 2015, dodał: anita.szczepaniak
Artykuł zewnętrzny

Jesień kulinarnie rozpieszcza wszystkich smakoszy orzechów, zwłaszcza włoskich i laskowych! To świetna porcja zdrowia na każdy dzień, ale i pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Już 3 orzechy dziennie dostarczają niezbędną dla organizmu dawkę wartości odżywczych tj. pełnowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W kuchni orzechy wykorzystasz w daniach wytrawnych, ale i deserach. Sernik toffi z orzechami i twarożkiem to propozycja na jesienne osłodzenie od marki Mój Ulubiony z Wielunia. Smacznego!

 

Sernik toffi z orzechamiSernik orzechowy z toffi_DSC4231

Spód:
250 g ciastek typu Digestive
100 g masła, roztopionego

Masa:
1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
5 jajek
250 g masy krówkowej
5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
opakowanie cukru waniliowego

Polewa:
200 g masy krówkowej
2 łyżki masła
50 g śmietanki kremówki
100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych

 

Sposób przygotowania:

Ciastka zmiksować lub bardzo drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z masłem. Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć spód, odstawić do lodówki. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową, zmiksować, dodać skrobię i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać, masę przelać na schłodzony spód. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C. Ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę korówkową, masło i śmietankę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać na gładką masę, przestudzić, wylać na sernik. Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni i rozłożyć na polewie. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

 

„Mój Ulubiony”

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg, o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, może stanowić również podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników, nie wymaga dodatku tłuszczu. Dostępny w trzech gramaturach: 200g, 450g i 1kg.

 mojulubiony1

Cena: 200 g – ok. 2,90; 450 g – ok. 5,75; 1 kg – ok. 11,60;

 

Zobacz również:

  1. Sernik z białą czekoladą i polewą
  2. Desery ze śliwkami: ciasta, powidła i sosy
  3. Desery z czarną porzeczką: placki, muffinki i inne pyszności
  4. Ciasto kokosowo-migdałowe bez pieczenia

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...