Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym
Składniki:
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1/2 łyżeczki kminku
– 6 marchewek, starte na tarce o grubych oczkach
– 1 cebula, starta
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry
– 1 jajko, lekko roztrzepane
– 1/3 szklanki (50 g) mąki kukurydzianej
– 2 łyżki ghee (sklarowane masło)
– 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
– 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziarna gorczycy i kminku uprażyć w małym rondelku na małym ogniu. Wymieszać marchew, cebulę, czosnek, nasiona i kolendrę w misce. Dodać jajko i mąkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać ghee w dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać łyżką masę i smażyć przez 2 minuty, aż się zarumieni. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę lub do momentu, aż będą zarumienione.
Wymieszać jogurt, tahini, sok z cytryny i kardamon w małej misce, doprawić solą i pieprzem.
Placki podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego!!!