Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym

14 września 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1/2 łyżeczki kminku
– 6 marchewek, starte na tarce o grubych oczkach
– 1 cebula, starta
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry
– 1 jajko, lekko roztrzepane
– 1/3 szklanki (50 g) mąki kukurydzianej
– 2 łyżki ghee (sklarowane masło)
– 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
– 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziarna gorczycy i kminku uprażyć w małym rondelku na małym ogniu. Wymieszać marchew, cebulę, czosnek, nasiona i kolendrę w misce. Dodać jajko i mąkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać ghee w dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać łyżką masę i smażyć przez 2 minuty, aż się zarumieni. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę lub do momentu, aż będą zarumienione.
Wymieszać jogurt, tahini, sok z cytryny i kardamon w małej misce, doprawić solą i pieprzem.
Placki podawać z sosem jogurtowym.

_23925_l

Smacznego!!!



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...