Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym

14 września 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1/2 łyżeczki kminku
– 6 marchewek, starte na tarce o grubych oczkach
– 1 cebula, starta
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry
– 1 jajko, lekko roztrzepane
– 1/3 szklanki (50 g) mąki kukurydzianej
– 2 łyżki ghee (sklarowane masło)
– 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
– 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziarna gorczycy i kminku uprażyć w małym rondelku na małym ogniu. Wymieszać marchew, cebulę, czosnek, nasiona i kolendrę w misce. Dodać jajko i mąkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać ghee w dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać łyżką masę i smażyć przez 2 minuty, aż się zarumieni. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę lub do momentu, aż będą zarumienione.
Wymieszać jogurt, tahini, sok z cytryny i kardamon w małej misce, doprawić solą i pieprzem.
Placki podawać z sosem jogurtowym.

_23925_l

Smacznego!!!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

odkładanie spraw na jutro
Ja nigdy nie odkładam niczego na później,na tzw.jutro. Co mam zrobić dziś to robię...
Nie pieczenie, nie gotowanie, a... …
Ostatnio, ze względu na walory smakowe, a także odżywcze, uznawana jest za jeden z...
Wszystko o mężczyznach!
Mój mąż chociaż ma 43 lata to jest już prawie siwy na głowie...
Jakie tatuaże podobają Wam się u fa…
Serce ze strzałą, albo jakiś wyrazisty znak chiński :)