Potrawka z brukselką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg brukselki
6 marchewek
500 g biodrówki wieprzowej z kością
2 litry wody
1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 pęczka koperku
włoszczyzna
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
- mięso gotujemy w wodzie z włoszczyzną i solą przez 30 min,
- po czasie mięso wyjmujemy do ostygnięcia, włoszczyznę usuwamy,
- do gotującej się wody dodajemy oczyszczoną brukselkę,
- marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki dodajemy do brukselki,
- z mięsa usuwamy kość i kroimy w kostkę dodajemy do garnka,
- całość potrawki przyprawiamy i gotujemy kolejne 20 min,
- koncentrat mieszamy ze śmietaną, dodajemy do potrawki,
- mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody i również dodajemy,
- na koniec gotowania dodajemy posiekany koperek,