Pomysły na twarożek śniadaniowy
Biały, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku – klasyczny twarożek, podawany na śniadanie, albo kolacje. Pamiętam jeszcze wariację kanapki z serkiem, dżemem oraz miodem, którą jadłam na koloniach. Dosłownie smak dzieciństwa! Jednak te opcje mogą zrobić się nudne, kiedy jemy na okrągło to samo. Jak zaskoczyć swoich bliskich? Z czym jeszcze możemy zjeść twarożek? Jak go urozmaicić?
Z orzechami i aromatem
Co kupić?
275 g sera białego twarogowego półtłustego
50 ml śmietanki 30%
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
1 łyżka miodu
1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie
Orzechy podpraż na patelni. Dodaj ich 1/4 szklanki do twarożku razem ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Resztę orzechów podsmaż z miodem, syropem z kwiatów, aż płyn zredukuje się do gęstego płynu. Syrop wlej do twarożku i dokładnie wymieszaj. Nałóż na kanapki, a jako dekorację użyj dużych kawałków orzechów.
Z czosnkiem
Co kupić?
2 ząbki czosnku
100–150 g dobrego sera twarogowego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
łyżeczkę miodu pszczelego
Przygotowanie
Czosnek wyciśnij przez praskę i wymieszaj z wszystkimi składnikami. Taki twarożek działa nawet do 10 godzin więc, aby być zdrowym i nie pachnieć czosnkiem wystarczy jeść do 3 razy w tygodniu.
Z makrelą
Co kupić?
200 g twarogu półtłustego
150 g makreli
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
4 suszone pomidory
szczypiorek
świeże oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makrelę oddziel od skóry oraz kości. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z jogurtem. Posiekaj drobno szczypiorem oraz oregano. Pokrój również pomidory i dodaj wszystko do siebie. Dokładnie wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Z bananem
Co kupić?
1 banan
2 łyżki twarogu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka musu owocowego (mogą być zmiksowane np. truskawki) lub do wyboru miód
dowolne orzechy
nasiona (chia, siemię lniane)
Przygotowanie:
Banana przekrój w pół i połóż na nim rozdrobniony twarożek z jogurtem. Polej musem i posyp nasionami oraz orzechami.
Z ogórkiem
Co kupić?
200 g twarogu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
pół ogórka świeżego
mała cebulka
koperek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórek oraz cebulę pokrój bardzo drobno w kostkę. Twarożek wymieszaj z jogurtem i dodaj do reszty. Posiekaj koperek i wyłóż na górę. Całość dopraw przyprawami dla smaku.
Możesz twarożek podać na pokrojonym ogórku.
Z brzoskwinią
Co kupić?
150 g twarogu
1 brzoskwinia
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka miodu
świeży tymianek
Przygotowanie:
Twaróg połącz z jogurtem oraz miodem. Ułóż na nich plasterki brzoskwini i udekoruj tymiankiem.
zobacz również:
Różne przepisy na naleśniki i farsze
Płatki kukurydziane – jak je wykorzystać: pomysłowe przepisy
Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
Płatki owsiane – właściwości oraz przepisy na smaczną owsiankę