Płatki kukurydziane – jak je wykorzystać: pomysłowe przepisy

Avatar photo
15 maja 2017,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Płatki kukurydziane zazwyczaj kojarzą nam się podawane z mlekiem na śniadanie.  Jednak, czy można je zjeść w nietypowy sposób? Jak je wykorzystać? Gdzie jeszcze mogą się odnaleźć w kuchni?

 

Do sałatek

Płatki mogą dodać charakteru wielu sałatkom, a przy tym na pewno zadziwisz swoich gości nietypowym podaniem. Użyj ich całych, albo pokruszonych w zależności od wielkości składników sałaki. Posyp płatkami np. sałatkę z kukurydzą, tuńczykiem, czy wszelkiego rodzaju zielone sałaty.

Znalezione obrazy dla zapytania cornflakes in salad

Na ciasto

Zamiast kruszonki posyp ciasto zgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Wysyp je, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe- wtedy lepiej będą się trzymać. Przykładowo możesz ozdobić nimi ciasto z wiśniami, czy szarlotkę.

Podobny obraz

 

Złota panierka

Zamiast bułki tartej użyj płatków do za panierowania kotletów, ryby lub warzyw. Wystarczy je bardzo drobno skruszyć i panierować jak zwykle. Najpierw maczaj mięso w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce i prosto na patelnię. Uzyskasz bardzo chrupiącą panierkę.

Pomysłowe śniadanie

Zamiast banalnego mleka połącz płatki z maślanką lub  jogurtem. Dodatkowo możesz połączyć to z ulubionymi owocami, orzechami oraz musli.

 

Spód do sernika

Płatki wymieszaj z miodem lub masłem. Zastosuj je jako spód do sernika lub innego ciasta bez pieczenia.

Batony

Pokruszone płatki wymieszaj z masłem oraz cukrem lub miodem do uzyskania gęstej masy. Możesz dodać trochę kakao. Masę rozłóż na blaszkę, przykryj pergaminem i obciąż czymś ciężkim.Kiedy zastygnie pokrój na batoniki.

 

Nadzienie

Szukasz pomysłu na nadzienie do muffinek, wafelków lub tatry? Płatki oblane pyszną czekoladą, miodem lub inną polewą świetnie nadadzą się na nadzienie.

Znalezione obrazy dla zapytania corn flakes with chocolate

Placki

Przygotuj 3 szklanki płatków kukurydzianych, 2-3 jajka, 1/2 szklanki mąki oraz 1/2 szklanki wody. Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem oraz solą.  Dodatkowo możesz dodać pieczarki, cebulę i wszystko co uznasz za smakowite. Usmaż na oleju jak zwykłe placki.

 

zobacz również:

Różne przepisy na naleśniki i farsze

Smaczne omlety – przepisy czytelników

Płatki owsiane – właściwości oraz przepisy na smaczną owsiankę

Szczypiorek w kuchni – sprawdzone przepisy

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.