Płatki owsiane – właściwości oraz przepisy na smaczną owsiankę

24 marca 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Zazwyczaj większość ludzi na słowo „owsianka” odczuwa niesmak i ma złe wspomnienia. Pewnie dlatego, że kiedyś owsiankę podawano głównie jako mdłą papkę, bez smaku, wyglądającą wyjątkowo nieapetycznie. Ja jednak pokaże Wam, że owsianka może być naprawdę smaczna.

ppp

 

A co to tak naprawdę jest owsianka? To nic innego jak płatki owsiane z dodatkiem mleka. To źródło białka, aminokwasów, błonnika, flawonoidów, witamin z grupy B oraz E. Owsianka to idealny posiłek dla osób będących na diecie, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kalorii, a mimo to jest sycąca i dostarcza nam wielu składników odżywczych.

OWSIANKA!

Owsianka z bananem

Składniki:

owsianka z ban
– 2 łyżki płatków owsianych górskich
– szklanka mleka 0,5 %
– pół szklanki gorącej wody
– dowolne owoce (tu: pół banana, pół jabłka)
– pół garści rodzynek
– kilkanaście płatków migdałowych
– przyprawa do kawy i deserów
– do smaku: słodzik / cukier / miód (tu: 2 pastylki słodzika)

Przygotowanie:

2 łyżki płatków owsianych zalej gorącą, przegotowaną wodą. Przykryj miseczkę pokrywką i poczekaj 10 minut, żeby płatki napęczniały. Następnie dolej do miseczki mleko i podgrzej w mikrofalówce lub na kuchence. Gdy owsianka osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj do niej pokrojone na cienkie plastry banana i jabłko, płatki migdałowe, rodzynki, dodaj słodzik / cukier / miód i przyprawę do kawy.

Owsianka na jogurcie

Składniki:

owsianka na jogurcie
-kubek jogurtu
-3 łyżeczki otrębów granulowanych
-2 łyżeczki płatków owsianych
-mały banan pokrojony w kostkę
-garść jeżyn
-garść malin

Przygotowanie:

Składniki wrzucić do miski i wymieszać (część owoców odłożyć do dekoracji). Odstawić na parę minut. Udekorować owocami.

Owsianka miodowo-jabłkowa

Składniki:

owsianka miod-jabk.
-3 łyżki płatków owsianych (żytnie, jęczmienne),
-200 ml mleka (0,5%),
-1 łyżka miodu naturalnego,
-1 łyżka soku z cytryny,
-1 jabłko,
-2 orzechy włoskie (laskowe, migdały, pestki dyni, słonecznik),
-cynamon

Przygotowanie:

Płatki zalewamy wodą i moczymy ok. 15 minut, aby zmiękły. Jabłko kroimy na plastry lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami, mieszamy z sokiem z cytryny. Siekamy orzechy. Mieszamy płatki z miodem, cynamonem, jabłkiem, orzechami, zalewamy mlekiem o temperaturze pokojowej. Możemy udekorować plastrami jabłka.


Czekoladowa owsianka z orzechami

 

Składniki:

czekol. owsianka
-płatki owsiane – 5 łyżek
-mleko – 3/4 szklanki
-migdały słupki – 2 łyżeczki
-miód – 2 łyżki
-kakao – 3 łyżki

Przygotowanie:

Mleko gotować aż będzie gorące, dodać płatki i wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Wyłączyć gaz, dodać miód, posiekane migdały (jedna łyżeczka), mieszać, przełożyć do miseczki, wierzch udekorować pozostałą częścią migdałów.

Owsianka ze śliwkami

Składniki:

ows.ze sl.
-mleko – 3/4 szklanki
-płatki owsiane – 8 łyżek
-suszone śliwki – 8 szt.
-miód – 2 łyżki
-tarte orzechy laskowe – 4 łyżki

Przygotowanie:

Nalać mleko do specjalnego garnka, a następnie podgrzać. Dodać wtedy płatki owsiane i gotować jeszcze 3 minuty. Suszone śliwki wyjąć na deskę do krojenie i pokroić każdą na cztery. Do płatków dosypać orzechy (3 łyżki). Dodać miód (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do miseczki. Wiech udekorować śliwkami, posypać resztą orzechów i polać pozostałą częścią miodu.

 

zobacz również:

 

  1. Pomysły na pyszne śniadania
  2. Różne przepisy na naleśniki i farsze
  3. Naleśniki – przepisy czytelników
  4. Smaczne omlety – przepisy czytelników