Polędwiczki z farszem serowo-ziołowym

30 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dag polędwiczek wieprzowych
15 dag tłustego sera twarogowego
1/2 pęczka natki pietruszki
pęczek bazylii
3 łyżki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki oleju
250 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Przygotować farsz: twaróg wymieszać z posiekanymi ziołami oraz czosnkiem. Doprawić obficie solą i pieprzem. Gdyby serek był za rzadki można go zagęścić bułką tartą. Mięso umyć, pokroić na 8 plastrów i lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posypać parmezanem, posmarować farszem, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso, wyjąć, do tłuszczu dolać wino i śmietankę, zagotować. Włożyć roladki, przykryć i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i jeszcze krótko podgrzewać. Podawać z ziemniakami z rękawa.